Ελλάδα

Ένα «Psarokokalo» στη Σίφνο (pics&vids)

Ένα «Psarokokalo» στη Σίφνο (pics&vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Άρχισε αλλά προλαβαίνετε. Εσείς που βρίσκεστε ή θα πάτε για διακοπές στη Σίφνο, αλλά και στην Τήνο, σήμερα ή τις επόμενες ημέρες, θα έχετε την δυνατότητα να δείτε ταινίες, πολλές ταινίες.

Το 11ο φεστιβαλ «Psarokokalo» ταινιών μικρού μήκους έχει ήδη κάνει απόβαση στο νησί του Τσελεμεντέ και έχει στις αποσκευές του δεκάδες φιλμάκια, κάποια από τα οποία θα προβληθούν σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, ταυτόχρονα και στην Τήνο.

Ανάμεσα στην πληθώρα συμμετοχών είναι το «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη με το οποίο πραγματεύεται την απουσία πόνου λόγω θανάτου. Εστιάζει στα πρόσωπα ηλικιωμένων ενός παρηκμασμένου κοινόβιου που συνοδεύουν στην τελευταία κατοικία του ένα μέλος του. Πρόσωπα βουβά, που φέρνουν επάνω τους χαραγμένα όλα τα βάσανα και τον πόνο της ζωής.

Την πρώτη μέρα στη δουλειά ενός νέου χωροφύλακα που όμως παίρνει αναπάντεχη τροπή, στην διχασμένη Ελλάδα του ’50, περιγράφει στο «Young Fish» (ή αλλιώς «Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.») ο Χρύσανθος Μαργώνης. Ο νεαρός παίρνει μετάθεση σε ένα νησί χωρίς καμία εντολή και ξεκινά την αναζήτηση διεξόδου διαφυγής. Είναι ένα σχόλιο του σκηνοθέτη στα απολυταρχικά καθεστώτα το παράλογο κυριαρχεί.

Το «Hiwa», της Ζακλίν Λέντζου περιγράφεται ως το όνειρο ενός ανθρώπου από τις Φιλιππίνες που περιπλανιέται στην Αθήνα, χωρίς να έχει έρθει ποτέ στη χώρα, ένα όνειρο που τελικά γίνεται εφιάλτης.

Την έλλειψη αυτοπεποίθηση εξαιτίας περφεξιονισμού βάζει στο κάδρο της η Στέλλα- Νικολέτα Δρόσσα με το «Alphabet sup»- που έχει κάνει φεστιβαλική καριέρα και ως «Buchstapensuppe». Η ηρωίδα της συμμετέχει σε ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του εξωτερικού. Φοβάται την αποτυχία και τελικά αποφεύγει την πρόκληση. Αλλά δε συνειδητοποιεί, ότι θα χάσει την ευκαιρία που της δίνεται.

Η «Εθνοφοβία» του Γιάννη Ζιόγκα μιλά για τον ρατσισμό αποκλειστικά με χαρακτήρες από πηλό και πλαστελίνη. Παρότι φαίνεται επίκαιρη όσο ποτέ, η αριστουργηματική ταινία ξεκίνησε περίπου μια δεκαετία πριν το θέμα των προσφύγων γίνει καθημερινότητα κυρίως διότι η τεχνική stop motion σε ταινία animation απαιτεί χρόνο και κόπο.

Ενδιαφέρον είναι και το «Mandelion» του Αχιλλέα Γατσόπουλου ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το φιλμ του ως νεοβουλολικό θρίλερ, η πλοκή του οποίο βασίζεται σε θρύλους για νεράϊδες.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ αρχίζουν σήμερα, θα διαρκέσουν έως τις 31 Ιουλίου, οι προβολές θα γίνουν στο παλαιό σχολείο Κάστρου,στο πολιτιστικό κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» στον Αρτεμώνας και κάποιες θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στην Τήνο στις 27 και 28 Ιουλίου.

Εκτός από το διαγωνιστικό με αποκλειστικά ελληνικές παραγωγές, το διεθνές διαγωνιστικό αξιοσημείωτο είναι το διαγωνιστικό με φιλμ αρχιτεκτονικής θεματολογίας με τέσσερις βραβευμένες ταινίες από το Κατάρ, τις Φιλιππίνες, την Ιταλία και την Κίνα αλλά και το μικρό αφιέρωμα στον σύγχρονο Ισραηλινό κινηματογράφο.

Το 11th Psarokokalo 2017, διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, θα διαρκέσει εως τις 31 Ιουλίου στη Σίφνο με ταυτόχρονες προβολές σήμερα και αύριο στην Τήνο. Πληροφορίες στο http://www.psarokokalo.eu

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X