Επιλογές

Ακίνητα: Οι 3 κατηγορίες δανειοληπτών που κινδυνεύουν περισσότερο με πλειστηριασμό

Ακίνητα: Οι 3 κατηγορίες δανειοληπτών που κινδυνεύουν περισσότερο με πλειστηριασμό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τρεις κατηγορίες δανειοληπτών με “κόκκινα” δάνεια κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό, γιατί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο των τραπεζών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πρόκειται για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς που διαθέτουν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν το δάνειο τους, αλλά συνειδητά επιλέγουν να μην το κάνουν. Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία.

Οι άλλες δύο κατηγορίες που θα βρεθούν στο στόχαστρο των τραπεζών είναι εκείνοι που αποφεύγουν συστηματικά τη ρύθμιση, αλλά και όσοι χρησιμοποιούν ακίνητα πολυτελείας σε ακριβές περιοχές.

Τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι συνειδητοί κακοπληρωτές συνήθως δεν πηγαίνουν για ρύθμιση κι΄ αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένας συνεργάσιμος δανειολήπτης ,που να μη βρήκε ανταπόκριση από τις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές διαχωρίζουν το δανειολήπτη που αντιμετωπίζει πραγματικές αδυναμίες στην εξόφληση του δανείου του και όμως αναζητά τη ρύθμιση, από τον κατά συνείδηση κακοπληρωτή που κρύβεται πίσω από νόμους, αδυναμίες του συστήματος και Ενώσεις καλοθελητών υποστηρικτών αλληλεγγύης.

Και προσθέτουν ότι οι τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη σημασία για τους πολίτες, αλλά περιορισμένη οικονομική αξία για τις ίδιες.

Σημειώνεται ότι πλέον η μοναδική προστασία για την κύρια κατοικία των δανειοληπτών είναι ο επικαιροποιημένος και πιο αυστηρός από το 2016 νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το ισχύον πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους ιδίως δάνειο, να ζητήσουν την προστασία της κατοικίας τους από το Δικαστήριο.

Και πάλι ο δανειολήπτης δεν απαλλάσσεται, ούτε και προστατεύεται ένα πολυτελές ακίνητο.

Απλώς, το δικαστήριο παρεμβαίνει και δίνει ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμής του στεγαστικού δανείου, που ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες, αλλά και στην εν γένει κατάσταση του δανειολήπτη, όπως επίσης και στην αξία του ακινήτου.

Πολλές φορές τα δικαστήρια απορρίπτουν τις σχετικές αιτήσεις γιατί διαβλέπουν ότι ο οφειλέτης ενώ μπορεί δεν εξυπηρετεί το δανεισμό του.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμη και με το νόμο αυτό δεν προστατεύονται όσοι μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, αλλά πράγματι οι ευπαθείς ομάδες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X