Επιλογές

Αλλάζουν οι φόροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες-Κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα

Αλλάζουν οι φόροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες-Κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών με την καθιέρωση “έξυπνων κινήτρων¨και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ στόχος της είναι να κλείσει πολύ γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση, να έχουν υλοποιηθεί τα 95 προαπαιτούμενα ως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2017 και να βγει η Ελλάδα στις αγορές περισσότερες από μία φορές πριν από τον Αύγουστο 2018 που λήγει το μνημόνιο.

Για τις θέσεις αυτές της κυβέρνησης μίλησε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Το ίδιο τόνισε πως είναι εντολή του πρωθυπουργού να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.

Παράλληλα εκτίμησε επίσης ότι φέτος θα επιτευχθεί ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ και θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%, πράγμα που θα επιτρέψει τη διανομή “κοινωνικού μερίσματος”.

Υπάρχει, όμως και μία μεγάλη ανησυχία. Αυτή πηγάζει από τις προθέσεις του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα μέτρα το 2018, πράγμα που θα προκαλέσει την καθυστέρηση της αξιολόγησης, ενώ θα συσσωρευτούν προβλήματα στην οικονομία και στην κυβέρνηση.

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο για έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή καθιέρωσης προληπτικής γραμμής πίστωσης ο αξιωματούχος απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθρα επισημαίνοντας πως ανάμεσα στο «clean exit» και τις «προληπτικές γραμμές» υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών αν και η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου υποδηλώνει ότι πολλοί παίκτες θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις» προκειμένου να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

«Εξετάζουμε κίνητρα», ανάφερε χαρακτηριστικά, όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών αλλά με «έξυπνο τρόπο» για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση όπως φαίνεται έχει αποφασίσει να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς την τρίτη αξιολόγηση και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ζητήσει ανά υπουργείο χρονικούς και ποσοτικούς στόχους κατάτμησης των προαπαιτουμένων ώστε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να βρισκόμαστε στο 100% των 95 προαπαιτουμένων που προβλέπονται.

Η βούληση της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση ως τα Χριστούγεννα συνδέεται με τρία ορόσημα των πρώτων μηνών του επόμενου έτους.

Τον Ιανουάριο αναμένεται νέα συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναφορικά με το εάν θα συνεχίσει και πώς το stand by arrangement το οποίο ενέκρινε τον Ιούλιο. Εως τον Απρίλιο άλλωστε, οπότε θα έχουν επικυρωθεί και τα δημοσιονομικά στοιχεία από τη Eurosta,t αναμένεται να γίνει συζήτηση για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο αλλά και η συζήτηση για το χρέος. «Όταν γίνουν αυτές οι συζητήσεις δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι μέρος του προβλήματος».

Σε χρόνο παράλληλο του επόμενους έξι-επτά μήνες το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει νέες εξόδους στις αγορές και για λόγους άντλησης νέου χρήματος ώστε να αυξηθεί το μαξιλάρι διαθεσίμων αλλά και για λόγους ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα και μάλιστα προβλέπεται με ασφάλεια υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση μάλιστα στη βάση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει σχεδιασμούς διανομής «κοινωνικού μερίσματος» στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με την περσυνή του επιστολή προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών.

«Εχουμε αρχίσει ήδη το σχεδιασμό και στο διάστημα του πρώτου 15μερου του Δεκεμβρίου ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε που θα κατευθυνθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο σίγουρα δεν θα αφορά συντάξεις αλλά θα μπορούσε να αφορά ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεών ή αναπτυξιακά προγράμματα».

Για το 2018 ο λογαριασμός αναλόγως με τις προθέσεις του ΔΝΤ φαίνεται «ανοικτός». «Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018. Αν υπάρξει θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο 3,5% του ΑΕΠ», ανέφερε ο το υψηλόβαθμο στέλεχος εκφράζοντας ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ και παραπέμποντας στην προτροπή Μακρόν να μην έρθει το Ταμείο με νέες απαιτήσεις.

Τέλος, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της κυβέρνησης για τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν μετά τις γερμανικές εκλογές καθώς μια κυβέρνηση με συμμετοχή των Φιλελευθέρων «δεν θα είναι ότι καλύτερο».

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Κρίστιαν Λίντνερ την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για Grexit στην περίπτωση που υπάρξει μείωση του ελληνικού χρέους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X