Ελλάδα

Γιατί ο ισχυρός άνδρας της Total διαμαρτυρήθηκε για γραφειοκρατία στους Τσίπρα και Μακρόν

Γιατί ο ισχυρός άνδρας της Total διαμαρτυρήθηκε για γραφειοκρατία στους Τσίπρα και Μακρόν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο ελεγκτικό συνέδριο έχει κολλήσει η σύμβαση μίσθωσης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του “οικοπέδου 2” στο Ιόνιο που έχουν κερδίσει από το διεθνή διαγωνισμό η κοινοπραξία των εταιριών “Total – Edison – ΕΛ.ΠΕ”.

Αυτή η καθυστέρηση ώθησε όπως λένε οι πληροφορίες τον ισχυρό άνδρα της Total Patrick Pouyanne να μιλήσει ενώπιον των Εμμανουέλ Μακρόν και Αλέξη Τσίπρα για γραφειοκρατικά εμπόδια. Το θέμα λένε οι πληροφορίες του eretikos.gr, ετέθη και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Γάλλου προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2016 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ανακοινώσει πως η κοινοπραξία Total – Edison – ΕΛ.ΠΕ είναι ο προτιμητέος επενδυτής για την περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας και είχε βγει στο δεύτερο γύρο παραχωρήσεων το 2014- 2015 μαζί με άλλα 19 θαλάσσια «οικόπεδα».

Τον περασμένο Μάιο ο σημερινός υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης είχε αναγγείλλει πως σύντομα θα υπογραφεί και η σύμβαση μίσθωσης για το «block 2». Ωστόσο, το σχέδιο της σύμβασης βρίσκεται ακόμη στο ελεγκτικό συνέδριο χωρίς να έχει ανάψει ακόμη το «πράσινο» φως. Παρά το γεγονός μάλιστα πως η σχετική σύμβαση είναι παρόμοια με εκείνες που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα για τις περιοχές των Ιωαννίνων, Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Άρτας – Πρέβεζας, όπως και για εκείνες του Πατραϊκού κόλπου και του Κατάκολλου.

Πάντως, η κοινοπραξία των Total – Edison – ΕΛ.ΠΕ, δεν υπαναχωρεί από τα επενδυτικά σχέδια που έχει στην περιοχή ενώ ιδίως οι σχέσεις Total και Ελληνικών Πετρελαίων βρίσκονται σε άριστο σημείο μετά και τη διεκδίκηση σε συνεργασία με την ExxonMobil των περιοχών νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X