Αναλύσεις

ΔΕΘ: Το περιεχόμενο της βαλίτσας του Αλέξη Τσίπρα

ΔΕΘ: Το περιεχόμενο της βαλίτσας του Αλέξη Τσίπρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς το ρεαλισμό, συνεχίζεται και με την εμφάνιση και προπαντός την ομιλία στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με τόσο μικρό καλάθι υποσχέσεων.

Η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το παρελθόν είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφύγει να δώσει υποσχέσεις, αλλά θα παρουσιάσει στόχους, μέτρα, πολιτικές και αποφάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Βλέπετε οι υποσχέσεις και η παροχολογία του παρελθόντος έδωσε τροφή στην επικοινωνιακή τακτική της Νέας Δημοκρατίας η οποία χτίζεται με κεντρικό άξονα τις λέξεις “ψεύτης” και “ψέμματα”.

Παρά το μικρό καλάθι, στο Μαξίμου θεωρούν ότι έχουν στα χέρια τους πολύ ισχυρά όπλα, τα οποία απευθύνονται σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού και κρίνονται ως ικανά να σφυρηλατήσουν μία θετική εικόνα για το κυβερνητικό έργο και την κυβέρνηση.

Την στόχευση προς αυτή την κατεύθυνση ενίσχυσε και η δημοσκόπηση του newsit.gr στο ποιοτικό σκέλος, όπου φαίνεται πως η πορεία της οικονομίας αρχίζει να επηρεάζει θετικά τους πολίτες και να δημιουργεί στην κυβέρνηση προσδοκίες ότι με τα τελευταία μέτρα, αλλά και άλλα που θα πάρουν στο μέλλον, την ευνοϊκή εικόνα θα την μετατρέψουν σε τάση υπέρ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο όπλο που έχει στη φαρέτρα του ο πρωθυπουργός είναι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά που έχει καταθέσει στη Βουλή η Εφη Αχτσιόγλου και μεταξύ άλλων απλώνει ένα δίχτυ προστασίας στους απλήρωτους εργαζόμενους και, όπως λένε στην κυβέρνηση, τους δίνει τη δυνατότητα να βγουν από το αδιέξοδο και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα.

Εκτός αυτού επισημαίνουν και τη σημασία που έχει για δικηγόρους και μηχανικούς η αλλαγή που γίνεται και σύμφωνα με την οποία θα πληρώνουν εισφορές μόνο εφόσον έχουν εισοδήματα και όχι με την εγγραφή τους στο σύλλογο η το ΤΕΕ.

Το δεύτερο ατού των πρωθυπουργικών εξαγγελιών είναι η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου για τη ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ομως, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει υπογραφεί πριν την άνοδο στη Θεσσαλονίκη, καθότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ισχυρές αντιρρήσεις για ορισμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα να συμμετάσχουν στη ρύθμιση και εκείνοι που έχουν μεν οφειλές, αλλά σταμάτησαν τη δραστηριότητα.

Ανάλογη ρύθμιση προετοιμάζεται και για τις οφειλές προς την εφορία όσων δεν μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό νόμο και είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί και αυτή, εφόσον έχει διαμορφωθεί ως το Σάββατο.

Το τρίτο όπλο στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα είναι το τριετούς διάρκειας σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δημόσιο τομέα με πιο συγκεκριμένα στοιχεία την τροπολογία για την αξιολόγηση που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει την ολοκλήρωσή της σε ένα μήνα και προπαντός την κινητικότητα και ιδιαίτερα την πλατφόρμα όπου θα αναγράφονται οι ελλείψεις και θα μπορούν οι υπάλληλοι του Δημοσίου να ζητήσουν να μεταταχθούν, πράγμα που θα κάνουν ηλεκτρονικά, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Βεβαίως, μεγάλο μέρος θα αφιερώσει ο πρωθυπουργός στις πρωτοβουλίες και τις επισκέψεις που έχει κάνει για να αναδείξει τη σημασία της επιχειρηματικότητας. Θα απευθύνει έκκληση στους επενδυτές και βεβαίως θα παρουσιάσει την επίσκεψη Μακρόν με τους επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων ως εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα μας, ενώ δεν θα παραλείψει να επισημάνει την πολιτική σημασία της επίσκεψης Μακρός και θα τη συνδυάσει με την αντιμετώπιση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ολη η ομιλία του πρωθυπουργού θα διαπερνάται από τη λογική “γυρίσαμε” σελίδα και ως επιχειρήματα και αποδείξεις θα παρουσιάσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία, την ισχυρή αύξηση των τουριστών και των τουριστικών εσόδων, καθώς και τα άλλα στοιχεία για την οικονομία.

Ισχυρού συμβολισμού αναφορές θα γίνουν και στα προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας και σε άλλες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για να πέσει η ανεργία το 2018 κάτω από το 20%.

Τέλος, θέση στην ομιλία του πρωθυπουργού θα έχουν, η πρωτοβάθμια υγεία με τις νέες παρεμβάσεις,τα έργα υποδομών και κυρίως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, καθώς και η επισήμανση ότι προχωρά γρήγορα η κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X