Επιλογές

ΔΝΤ: Ρήτρα ανάπτυξης να μειωθεί το χρέος-Πίεση στο Βερολίνο

ΔΝΤ: Ρήτρα ανάπτυξης να μειωθεί το χρέος-Πίεση στο Βερολίνο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τη ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή τη σύνδεση των αποπληρωμών του χρέους με την ανάπτυξη, υιοθετεί και το ΔΝΤ (υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρόταση έκανε και η Γαλλία).

Πιο συγκεκριμένα το Ταμείο στηρίζει τη συνταγή της μείωσης του ελληνικού χρέους σε μεγαλύτερες παρατάσεις χάριτος για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF, σε «πάγωμα» των τόκων αλλά  και σε έναν αυτόματο μηχανισμό που θα συνδέει τις αποπληρωμές χρέους με την ανάπτυξη.

Το τρίπτυχο αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την ελάφρυνση του χρέους το οποίο και χθες χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Το ΔΝΤ όχι μόνο δεν είναι αισιόδοξο στις εκτιμήσεις του, αλλά αντιθέτως βλέπει εκρηκτική άνοδο του χρέους μετά το 2030. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο αναμένεται να υποχωρήσει στο 160% του ΑΕΠ έως το 2022 από 176% που είναι σήμερα. Ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα κινηθούν υψηλότερα του ορίου του 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2028 για να αυξηθούν στο 20% έως το 2030 φθάνοντας περίπου στο 45% του ΑΕΠ έως το 2060.  Το χρέος προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο 150% του ΑΕΠ έως το 2030 και να σημειώσει στη συνέχεια εκρηκτική αύξηση φθάνοντας το 195% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Στην έκθεση επαναλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στα Eurogroup  Μάιος 2016 και Ιούνιος  2017 για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν επαρκούν και χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις για να καταστεί βιώσιμο.

Η ανάλυση αυτή του ΔΝΤ δεν διαφέρει από την έκθεση του Φεβρουαρίου κάτι που σημαίνει ότι το ΔΝΤ διατηρεί την ασφυκτική πίεση προς την Ευρώπη και ειδικότερα προς το Βερολινο που αντιδρά για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X