Ελλάδα

Δέκα τράπεζες στο νέο «Εξοικονομώ»

Δέκα τράπεζες στο νέο «Εξοικονομώ»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συμμετοχή στο  πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ», δήλωσαν με κατάθεση σχετικών φακέλων, δέκα τράπεζες. Στο προηγούμενο πρόγραμμα συμμετείχαν τέσσερις μόνον.

Πρόκειται για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες , την Τράπεζα Αττικής και πέντε συνεταιριστικές, οι οποίες υπέβαλαν τους σχετικούς φακέλους  στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης για συμμετοχή στο «Εξοικονομώ ΙΙ».

Αναλυτικά το ΕΤΕΑΝ παρέλαβε προτάσεις από τις τράπεζες:  Alpha Bank, Αττικής,  Eurobank Ergasias ΑΕ, Εθνική, Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου,  Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας,  Παγκρήτια Συνετιαριστική Τράπεζα,  Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων από την αρμόδια επιτροπή του ΕΤΕΑΝ και κατόπιν η έγκριση τους από την Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου.

Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο, εφόσον όμως έχει ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά τελικό αποδέκτη, δηλαδή ιδιοκτήτη κατοικίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας να εκτιμούν ότι εν τέλει θα υπαχούν σε αυτό περίπου 40.000 κατοικίες.

Στο «Εξοικονομώ ΙΙ» δεν θα απαιτείται τραπεζικό δάνειο, όπως ίσχυε στο προηγούμενο πρόγραμμα. Στο «Εξοικονομώ ΙΙ»,το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να διαμορφωθεί στο 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού-θα συνεκτιμηθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια- τότε το μέγιστο ύψος της επιδότησης μπορεί να διαμορφωθεί στις 17.500 ευρώ.

Το επιπλέον ποσό (έως τις 25.000 ευρώ) καλύπτεται είτε από ίδια συμμετοχή ή από τραπεζικό δανεισμό. Στην περίπτωση που χορηγηθεί δάνειο, το μέγιστο ύψος του μπορεί να είναι 25.000 ευρώ, ενώ το επιτόκιο (σταθερό) θα είναι 6%.   Όμως από το ΕΤΕΑΝ  προβλέπεται 100% επιδότηση του επιτοκίου και αυτό σημαίνει ότι το δάνειο στην ουσία θα είναι άτοκο για τον δανειολήπτη.

Το «Εξοικονομώ ΙΙ» καλύπτει αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος-στέγης και της πιλοτής, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X