Διεθνή

Είκοσι τρεις πόλεις υποψήφιες να υποδεχθούν τις υπηρεσίες που θα φύγουν από το Λονδίνο

Είκοσι τρεις πόλεις υποψήφιες να υποδεχθούν τις υπηρεσίες που θα φύγουν από το Λονδίνο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι τρεις πόλεις έχουν δηλώσει υποψήφιες για να υποδεχθούν τις δύο ευρωπαϊκές υπηρεσίες που θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο ως επακόλουθο του Brexit και οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου 1.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το συμβούλιο της ΕΕ.

Για τη σημαντικότερη από τις δύο υπηρεσίες, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αριθμεί σχεδόν 900 εργαζομένους, έχουν θέσει υποψηφιότητα 19 μητροπόλεις. Οκτώ έχουν δηλώσει υποψήφιες για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).

Οι μελλοντικές έδρες των δύο υπηρεσιών θα αποφασισθούν με ψηφοφορία μεταξύ των 27 η οποία θα διεξαχθεί στις 20 Νοεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς πάντως να προτείνει κάποια κατάταξη.

Έχουν προσδιοριστεί πολλά κριτήρια, πέραν της δυνατότητας οι υπηρεσίες να είναι επιχειρησιακές τη στιγμή της αποχώρησης της Βρετανίας (το αργότερα στα τέλη Μαρτίου 2019): η προσβασιμότητα, η παρουσία σχολείων για τα παιδιά των εργαζομένων, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην περίθαλψη.

Μια κάποια γεωγραφική ισορροπία στην κατανομή με τις άλλες υπηρεσίες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να γίνει σεβαστή.

Τα 27 κράτη μέλη, που θα απομείνουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, είχαν περιθώριο μέχρι χθες τα μεσάνυχτα για να υποβάλουν μία και μόνο υποψηφιότητα για κάθε υπηρεσία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X