Θέμα

Ενας θησαυρός 7,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Ενας θησαυρός 7,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενας θησαυρός 7,7 δις. ευρώ θα είναι το επόμενο σωσίβιο, που θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του δανεισμού ως το 2020.

-->

Πρόκειται για κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης.

Είναι γνωστά ANFAs  και SMPs από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% της ονομαστικής τους αξίας. Τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI του 2012, αλλά ανταλλάχτηκαν ώστε να εξαιρεθούν.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα την εβδομάδα που πέρασε όταν δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild ανέφερε ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να επιστρέψει στην Ελλάδα 416,7 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισε από τα ελληνικά ομόλογα.

Την επομένη το ποσό σε δημοσίευμα της επίσημης γερμανικής Die Welt ανέβηκε στα 660 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα αυτά τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται σε 7,7 δις. ευρώ συνολικά συμφωνήθηκε να δοθούν στη χώρα μας στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012.

Δυστυχώς, όμως αυτό σταμάτησε τον Ιούνιο του 2015 σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων και της στάσης του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Δηλαδή οι εταίροι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τη χώρα και να την εκβιάσουν μπλοκάροντας την υλοποίηση της προηγούμενης απόφασης του Eurogroup.

Τώρα τα συνολικά  από τα κέρδη των SMPς και των ANFAς ανέρχονται σε 7,7 δισ. ευρώ  και τελούν σε εκκρεμότητα παρότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχε εγγράψει μέρος αυτών στον προϋπολογισμό του 2016.

Επισημαίνεται πως αν και τα επιστρεφόμενα ποσά από τα ANFA’s και SMP’s δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, ωστόσο η είσπραξη τους θα κλείσει τρύπες στο μέτωπο των χρηματοδοτικών αναγκών.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ τοποθετούνται ευνοϊκά στο να δοθούν τα εν λόγω κέρδη στην Ελλάδα, κάτι που το ΔΝΤ θέλει διακαώς προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όποια χρηματοδοτική του συμβολή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα ANFAs και SMPs θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα αυτά θα μειώσει ισόποσα τις ανάγκες της χώρας για νέο δανεισμό έως το 2020.

Για το 2015 οι εκκρεμούσες εισπράξεις από τα SMPs ανέρχονταν σε 1,5 δισ. ευρώ και από τα ANFAs σε 500 εκατ. ευρώ. Για το 2016 οι εισπράξεις από τα SMPs ανέρχονταν σε 1,13 δισ. ευρώ και από τα ANFAs σε 557 εκατ. ευρώ.
Το 2017 οι εισπράξεις από τα SMPs θα ανέλθουν σε 898 εκατ. ευρώ και από τα ANFAs σε 464 εκατ. ευρώ. Το 2018 οι εισπράξεις από τα SMPs θα ανέλθουν σε 729 εκατ. ευρώ και από τα ANFAs σε 367 εκατ. ευρώ. Το 2019 οι εισπράξεις από τα SMPs θα ανέλθουν σε 580 εκατ. ευρώ και από τα ANFAs σε 306 εκατ. ευρώ.

Το 2020 οι εισπράξεις από τα SMPs θα ανέλθουν σε 422 εκατ. ευρώ και από τα ANFAs σε 253 εκατ. ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X