Επιλογές

Ερωτήματα «φωτιά» για το σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν-Εξι υπουργοί καλούνται να δώσουν απαντήσεις

Ερωτήματα «φωτιά» για το σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν-Εξι υπουργοί καλούνται να δώσουν απαντήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτική ήταν η ατμόσφαιρα στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν κατά την εξέταση του πρώην υπουργού Υγείας και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εξεταστική επιτροπή διερευνά αν υπάρχουν πολιτικές ή οινικές ευθύνες υπουργών ή άλλων πολιτικών προσώπων που συνετέλεσαν στη μετατροπή σε ιδιωτική κλινική,  ενός υπερσύγχρονου κοινωφελούς νοσηλευτικού ιδρύματος που δημιουργήθηκε με πόρους – κληροδοτήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) για να υπηρετήσει τους ανθρωπιστικούς σκοπούς του. Εάν υπάρχουν ευθύνες για τη λεηλάτηση – υπονόμευση του Ερρίκος Ντυνάν  και την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  στην Τράπεζα Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα στην « ΗΜΙΘΕΑ».

Στις 4   ένορκες καταθέσεις του έγκλειστου πρώην Προέδρου του ΕΕΣ και του Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέα Μαρτίνη,  οι 2  τελευταίες  στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Ανδρέας Μαρτίνης απέδωσε  ευθύνες στους πρώην υπουργούς Δημήτρη Αβραμόπουλο – Ανδρέα Λοβέρδο – Κωστή  Χατζηδάκη – Νότη Μηταράκη – Άδωνι Γεωργιάδη – Μάκη Βορίδη, καθώς και σε πρόσωπα στενά συνδεδεμένα με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.  Εξαίρεσε  από ευθύνες τους πρώην  Υπουργούς Νικήτα Κακλαμάνη,  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και τον Αλέξανδρο Λυκουρένζο.

Στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή ο Ανδρεάς Λοβέρδος αρνήθηκε κάθε ευθύνη. «Με ταλαιπώρησε πάρα πολύ αυτή η ιστορία του Ερρίκος Ντυνάν στον συνολικό όγκο των καθηκόντων μου» τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι «προσπάθησα να βοηθήσω αλλά όλες οι λύσεις σκόνταφταν στον Ανδρέα Μαρτίνη.  Του είπα : αν θέλεις να σε βοηθήσει η Τράπεζα βρες τα με τον Βγενόπουλο.  Δεν αποδέχθηκε καμιά εισήγηση ούτε του Φιλιππίδη, ούτε του Λιαρόπουλου.  Απέρριψε την πρόταση των 3 μελών του ΔΣ που υπέδειξα, για την διαφάνεια των εισαγωγών και των νοσηλίων. Βρέθηκα μπροστά σε μύλο σύγκρουσης ιδιωτικών συμφερόντων – Μαρτίνη – Βγενόπουλου – Αποστολόπουλου. Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έλυσε το θέμα της συνεργασίας με το ΓΑΙΑ. Κατήργησα τη συμμετοχή του Δημοσίου στο ΔΣ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν  γιατί δεν έπρεπε να μπλέξουν στον κυκεώνα της κακοδιαχείρισης από τον Μαρτίνη. Προκάλεσα 7 συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να βρεθεί λύση, αλλά ήταν τόσο σύνθετα τα προβλήματα και δεν βρήκαμε λύση. Τα πρακτικά τα έστειλα στον Εισαγγελέα για να φύγει ο πονοκέφαλος από μένα…».

Μάλιστα σε πολλά σημεία της κατάθεσή του, ο πρώην υπουργός Υγείας κατηγόρησε την πλειοψηφία της επιτροπής για μεροληψία, λέγοντας ότι «έχει κάνει εκ των προτέρων αξιολογική κρίση και δεν περιμένει να διαμορφώσει άποψη ακούγοντας τις απαντήσεις του».

Ξετυλίγοντας, πάντως,  το αμαρτωλό κουβάρι της μεταβίβασης του Ερρίκος Ντυνάν, προκύπτουν τεράστια ερωτήματα τα οποία αιωρούνται, τα οποία οφείλει η εξεταστική επιτροπή να διασαφηνίσει και να αναζητήσει απαντήσεις και οι υπουργοί από την πλευρά τους να φωτίσουν και να δώσουν σαφείς απαντήσεις, όπως:

-Γιατί αγνοήθηκε το επιχειρηματικό σχέδιο 2012 -16 της Ομάδας Λιαρόπουλου για την αναστροφή της συνεχούς πτωτικής πορείας – την αύξηση της πληρότητας και των εσόδων – τη παροχή πληρέστερων υπηρεσιών και την οικονομική εξυγίανση;

– Γιατί απέβη άκαρπος ο Διαγωνισμός του 2012 για ανεύρεση Στρατηγικού Επενδυτή, ενώ υπήρχε εκδήλωση ενδιαφέροντος ;

–  Γιατί δεν προτάθηκε ποτέ  η επιχορήγηση του Ερρίκος Ντυνάν από τον προϋπολογισμό επιχορηγήσεων του Υπουργείου Υγείας, την περίοδο του οικονομικού στραγγαλισμού του από τη Μάρφιν, στην οποία  το μεν Ωνάσειο επιχορηγούταν με 13,523 εκατ. ευρώ για το 2011 και με 23,403 εκατ. ευρώ για το 2012, ενώ το Παπαγεωργίου με 51,373 εκατ. ευρώ το 2011 και 58,104 εκατ. ευρώ το 2012 ;

– Γιατί το Ωνάσειο  και το Παπαγεωργίου διασώθηκαν ως κοινωφελή ιδρύματα και το Ερρίκος Ντυνάν αφέθηκε να πωληθεί ως ιδιωτικήκΚλινική με τη  νομοθετική ρύθμιση που έκανε  ο Μάκης Βορίδης  5 ημέρες πριν τον αναγκαστικό πλειστηριασμό του Κοινοφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν ;

–  Πως κατόρθωσε η νέα Διοίκηση του Ωνασείου να διευθετήσει όλα τα χρέη του, να μην χρωστά τίποτε και το Ερρίκος Ντυνάν αφέθηκε να μετατραπεί σε μνημείο διαπλοκής – πελατειακού  κομματισμού – αργομισθίας – κακοδιαχείρισης ;

-Γιατί, ενώ προτείνατε  συμβιβασμό με τον Βγενόπουλο,  δεν υπάρχει γραπτό κείμενο των όρων του Συμβιβασμού « αποκατάστασης σχέσης εμπιστοσύνης ΚΙΕΝ – ΜΑΡΦΙΝ» ;

-Θα μπορούσε να υπάρξει πώληση του Ερρίκος Ντυνάνχωρίς την τροπολογία Λοβέρδου στον Νόμο 4052/ 2012  άρθρο 29 « για την εξυπηρέτηση των αναγκών του το ΚΙΕΝ μπορεί να πωλεί, μισθώνει, εκμεταλλεύεται εν γένει τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ως ομάδας περιουσίας…»

-Γιατί δεν προχώρησε ο σχεδιασμός της συνεργασίας ΚΙΕΝ – Ωνάσειου – Παπαγεωργίου με τον ΕΟΠΥΥ για την διάσωση του Ερρίκος Ντυνάν ως Κοινωφελούς Νοσηλευτικού Ιδρύματος;

Υπάρχουν και άλλα τεράστια ερωτήματα για τη στάση υπουργών και άλλων προσώπων. Πάντως, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρώην υπουργού Υγείας και γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργου Σούρλα ο οποίος είπε «ποτέ δεν φανταζόμουν όταν εισηγήθηκα την ίδρυση του ΚΙΕΝ με τον Νόμο 2092/1992, ότι θα έχει αυτή την κατάληξη. Εκτιμώ ότι υπάρχουν ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις των πολιτικών προϊσταμένων όσων είχαν την διαχείριση του Ιδρύματος. Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X