Επιλογές

Εφορία: Ποιοι είναι στο στόχαστρο των ελεγκτών

Εφορία: Ποιοι είναι στο στόχαστρο των ελεγκτών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ελέγχους πολλαπλών ταχυτήτων κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Από τη μία πλευρά με ρυθμούς χελώνας πήγαιναν τον Ιούλιο οι έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ σαρωτικοί ήταν οι έλεγχοι για έκδοση αποδείξεων.

Απόδειξη αυτού είναι πως τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώθηκαν μόλις 3 έλεγχοι από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, ενώ από την αρχή του χρόνου διενεργήθηκαν 12.000 έλεγχοι για έκδοση αποδείξεων, πράγμα που φανερώνει πως η ΑΑΔΕ έχει επικεντρωθεί στην καθημερινή φοροδιαφυγή, αφού αυτές τις περιπτώσεις έχει βάλει στο στόχαστρο.

Το άσχημο είναι πως η εισπραξιμότητα κινείται σε χαμηλά πλαίσια, πέριξ του 20%.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το πρώτο επτάμηνο του χρόνου 1000 περίπου φορολογούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμε΄τωποι με ποινικές διώξεις και να υποστούν ποινές φυλάκισης.

Αναλυτικά τα στοιχεία δείχνουν:

– Το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου με αρμοδιότητα μεταξύ άλλων τις υποθέσεις εμβασμάτων, offshore εταιρειών και φορολογούμενων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, είχε ανοιχτούς φακέλους στο τέλος Ιουλίου για 4.811 υποθέσεις. Οι ελεγκτές κατάφεραν μέσα σε επτά μήνες να ολοκληρώσουν τον έλεγχο σε 252 υποθέσεις, εκ των οποίων οι επτά είναι «φρέσκες» , της τελευταίας πενταετίας. Τα πρόστιμα και οι φόροι που βεβαιώθηκαν μετά τον έλεγχο των συγκεκριμένων υποθέσεων ανήλθαν σε 146,36 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόλις 30,64 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 20,94%.

– Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων στο επτάμηνο έχει ξεκινήσει ελέγχους σε 1.201 υποθέσεις και μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε ολοκληρώσει τον έλεγχο σε 268 υποθέσεις (το 22,3% των υποθέσεων) βεβαιώνοντας φόρους και πρόστιμα 624,15 εκατ. ευρώ. Στο ταμείο μπήκαν μόλις 68,46 εκατ. ευρώ ή το 9,37%, πολύ κάτω από το στόχο που έχει τεθεί.

Εφορίες: Περισσότεροι από 10.000 έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί, από τους οποίους οι 7.293 είναι πρόσφατες υποθέσεις, ενώ από κοινού με τα ελεγκτικά κέντρα έχουν ολοκληρωθεί 12.062 μερικοί έλεγχοι.

Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 941 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 1,671 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X