Διεθνή

Η Ευρώπη του Μακρόν-Το όραμα που θόλωσαν οι γερμανικές εκλογές

Η Ευρώπη του Μακρόν-Το όραμα που θόλωσαν οι γερμανικές εκλογές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το όραμα του για μία «νέα Ευρώπη», πιο δημοκρατική, πιο αλληλέγγυα και πιο κοντά στον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, παρουσίασε ο Εμμανουέλ Μακρόν στη Σορβόννη, στο Παρίσι. Περιλαμβάνει ιδέες ελκυστικές για την Ελλάδα, αλλά και μία αναφορά στα χρέη των κρατών του παρελθόντος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ιδέα του δεν έχει να κάνει με τα χρέη του παρελθόντος. Ούτε με το να προσπαθούμε να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα του ενός ή του άλλου κράτους.

Ομως, πολλοί φοβούνται ότι μετά τις γερμανικές εκλογές μειώνονται πολύ οι πιθανότητες να λάβει σάρκα και οστά και μάλλον θα αρχίσει να θολώνει και να χλωμιάζει.

Ο πυρήνας του οράματος Μακρόν εκφράζεται από τη φράση «χρειαζόμαστε μία πιο δημοκρατική Ευρώπη». Ο Μακρόν επανεπιβεβαίωσε την πάγια θέση του (αντίθετοι είναι οι Φιλελεύθεροι της Γερμανίας που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει η Μέρκελ) πως επιθυμεί η Ευρωζώνη να έχει το δικό της μπάτζετ. Αλλά και τον δικό της υπουργό Οικονομικών. Έναν υπέρ – υπουργό, δηλαδή, που να λειτουργεί για λογαριασμό της ΕΕ.

Και εξήγησε πως αυτό αποτελεί το κλειδί για δυο πράγματα:

– Την εξασφάλιση της σταθερότητας του κοινού νομίσματος.

– Την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων οικονομικών «κραχ»

«Το σημαντικό στοιχείο που διακυβεύεται δεν είναι ένας μηχανισμός που θα λύσει με έναν μαγικό τρόπο όλα μας τα προβλήματα. Αυτό που διακυβεύεται είναι να μειώσουμε την ανεργία, κάτι που επηρεάζει έναν στους πέντε νέους στην Ευρώπη«. Αυτό τόνισε ο Μακρόν, προσθέτοντας πως η ιδέα του δεν έχει να κάνει με τα χρέη του παρελθόντος. Ούτε με το να προσπαθούμε να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα του ενός ή του άλλου κράτους. Μακρόν

Με τη φράση «ξεχάσαμε πώς να προστατεύουμε την Ευρώπη«  άνοιξε και επισήμως τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού. Ο οποίος δεν θα στηρίζεται στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και την αμερικανική συνδρομή.Η ιδέα βρίσκει σύμφωνο και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες. Η τρομοκρατία είναι φυσικά η αφορμή για αυτή του την πρόταση…

Στις υπόλοιπες προτάσεις – κλειδιά, ο Μακρόν ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη θα πρέπει:

– Να ενισχύσει τα σύνορα και να προστατέψει την «κυριαρχία» των κρατών – μελών, απέναντι στις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Αυτό, επιταχύνοντας τις διαδικασίες με τις αιτήσεις ασύλου. Αλλά και βοηθώντας τις χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν οι πρόσφυγες, να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους.

– Να θεσμοθετήσει ένα κοινό, πανευρωπαϊκό φόρο σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές.

– Να σφυρηλατήσει μια κοινή πολιτική για βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό, προσδίδοντας αρμονία στις επιδοτήσεις για την «πράσινη» τεχνολογία.

– Να μεταρρυθμίσει την Κοινή Γεωργική Πολιτική, κάνοντάς την πιο ευέλικτη και λιγότερο γραφειοκρατική.

– Να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή υπηρεσία για να ενθαρρύνει την… παραγωγή «πρωταθλητών» στις ψηφιακές τεχνολογίες. Μακρόν

Μακρόν

«Η Ευρώπη, όπως την ξέρουμε, είναι πολύ αδύναμη. Πολύ αργή και πολύ αναποτελεσματική. Όμως μόνο η Ευρώπη μπορεί να μας δώσει τα μέσα για να δράσουμε στο παγκόσμιο σκηνικό, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Μακρόν πιέζει άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, να συνεργαστούν μαζί του. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών σημαίνει… το εξής: Πως η Μέρκελ πρέπει τώρα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση στην  οποία θα συμπεριλαμβάνει και το FDP, του οποίου ο ηγέτης είναι ένας… δεδηλωμένος επικριτής της ευρωπαϊκής ατζέντας του Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή τονίζοντας ότι «η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τον πλανήτη και αυτό είναι γεγονός. Οφείλουμε να δράσουμε και όχι απλά να αντιδράσουμε σε αυτό το γεγονός. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Η Ευρώπη ενωμένη πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους βασικότερους εχθρούς μας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X