Ελλάδα

Η απάντηση των δικαστών στην παρέμβαση της Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ

Η απάντηση των δικαστών στην παρέμβαση της Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές» απαντά σήμερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) στην  Ευρωπαϊκή  Επιτροπή για τις θέσεις που εξέφρασε μετά την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Ειδικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «στις 30-8-2016 είχε εκδώσει   δελτίο Τύπου σχετικά με τις ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της  ΕΛΣΤΑΤ ενώπιον των Ελληνικών δικαστηρίων».

Τώρα, συνεχίζει η ΕΔΕ, «μετά την πρόσφατη έκδοση δικαστικής απόφασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις»».

«Οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» υπογραμμίζει η Ένωση  και προσθέτει:
«Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές».

Τέλος, η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «η   ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη μέλη μπορεί να «αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης» σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των δικαστών και των εισαγγελέων μιας χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X