Οικονομία

Η καθησυχαστική ανακοίνωση του υπουργείου για τα έσοδα και η επικίνδυνη πραγματικότητα για τον προϋπολογισμό

Η καθησυχαστική ανακοίνωση του υπουργείου για τα έσοδα και η επικίνδυνη πραγματικότητα για τον προϋπολογισμό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θορυβημένο το υπουργείο Οικονομικών από την ταραχή που προκάλεσε η υστέρηση των εσόδων κατά 1,74 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες με ανακοίνωση.

Βλέπετε αν δεν επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2018, ενώ και το ΔΝΤ βάζει τορπίλη πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτή τονίζει ότι η απόκλιση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο διάστημα των μηνών Ιανουαρίου- Αυγούστου κατά 1,74 δισ. ευρώ, εξηγείται από τα εξής:

1)  Τη μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από το μήνα Αύγουστο στο μήνα Σεπτέμβριο (1,027 δισ. ευρώ) και

2)  Την αύξηση των επιστροφών φόρων έναντι του στόχου (469 εκ. ευρώ)

Και οι δύο παραπάνω αιτίες της απόκλισης είναι προσωρινές και το Υπουργείο Οικονομικών έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι στο τέλος του οικονομικού έτους θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 1,75%, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Μόνο που δεν μας τα λέει καλά, γιατί ακόμα κι΄ αν εισπράξει το 1 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ τα έσοδα θα είναι λιγότερα κατά 700 εκατ. ευρώ.

Επίσης μπορεί να περιορίσει στη συνέχεια τις επιστροφές φόρου, όμως έχει βάλει φρένο και στις άλλες δαπάνες και μάλιστα της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ.

Οπότε όποιος διαβάσει προσεκτικά τους αριθμούς καταλαβαίνει πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν αν τους επόμενους μήνες δεν αυξηθούν τα έσοδα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X