Οικονομία

Θεαματική βελτίωση του οικονομικού κλίματος-Τί σημαίνει

Θεαματική βελτίωση του οικονομικού κλίματος-Τί σημαίνει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα έχει μπει σε πορεία εξόδου από την κρίση. Το επιβεβαίωσαν τα στοιχεία τοτ Ιουλίου για το οικονομικό κλίμα, το οποία εμφάνισε θεαματική αύξηση, ύστερα από τη συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου για τη δεύτεργη αξιολόγηση.

Αν στο κλίμα προσθέσουμε και τις εκτιμήσεις του τουριστικού κλάδου για συνεισφορά μίας ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ στην οικονομία, τότε γίνεται αντιληπτό ότι στο δεύτερο ερξάμηνο του χρόνουν η οικονομία θα επανεκκινήσει με έναν αρκετά γρήγορο ρυθμό.

Στον δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα καταγράφεται  η βελτίωση της προοπτικής της οικονομίας, καθώς σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν ο εν λόγω δείκτης τον Ιούλιο ενισχύθηκε στις 98,2 μονάδες από 94 τον Ιούνιο, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση εντός του 2017.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής βελτιώθηκε στις -2,7 μονάδες από -7,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις -61,5 μονάδες έναντι -68,8 μονάδων τον Ιούνιο. Βελτίωση εμφάνισε και ο κλάδος των κατασκευών, ο οποίος ενισχύθηκε στις -39,7 μονάδες από -55,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Θετικές επιδόσεις παρουσίασε, από την πλευρά του, ο κλάδος των υπηρεσιών, ο οποίος αυξήθηκε στις 17,4 μονάδες έναντι 9 μονάδων τον Ιούνιο.

Τέλος, ο κλάδος του λιανεμπορίου κατέγραψε επίσης άνοδο, καθώς διαμορφώθηκε στις -1,3 μονάδες έναντι -3,4 μονάδων προηγουμένως.

Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 112,1 μονάδες έναντι 111,3 μονάδων τον Ιούνιο, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 11 μηνών.
Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στις 111,2 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης της 0,1 μονάδας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X