Διεθνή

Κύπρος: Οι Τούρκοι απειλούν και η ΕΝΙ κάνει νέες γεωτρήσεις

Κύπρος: Οι Τούρκοι απειλούν και η ΕΝΙ κάνει νέες γεωτρήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προγραμματίζει η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Παρά τους τουρκικούς λεονταρισμούς και τις κραυγές πολιτικών της Τουρκίας η εταιρεία δεν πτοείται και συνεχίζει κανονικά την προγραμματισμένη δραστηριότητα.

Η ΕΝΙ έχει εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες, που περιλαμβάνουν περιβαλλοντική μελέτη, το υπεράκτιο πρωτόκολλο και άδεια από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την ασφάλεια της γεώτρησης.

Με βάση την περιβαλλοντική μελέτη για το τεμάχιο 8, η διερευνητική γεώτρηση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στον στόχο «Eρατοσθένης Νότιο 1» για περίπου 36 συνεχόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων της κινητοποίησης, τοποθέτησης, ανόρυξης και εγκατάστασης της γεώτρησης και απεγκατάστασης του σκάφους γεωτρύπανου.

Οι διεργασίες της γεώτρησης θα πραγματοποιηθούν από το γεωτρύπανο Saipem 12000, το οποίο είναι ένα πλοίο-γεωτρύπανο για βαθιά νερά με δυναμικό σύστημα τοποθέτησης (DP3) και θεωρείται κορυφαίο στον τομέα του και καινοτόμο στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο κύριος στόχος της διερευνητικής γεώτρησης είναι να αποφανθεί κατά πόσο οι προοπτικές που αναγνωρίστηκαν, κατά τη διάρκεια της σεισμικής έρευνας, περιλαμβάνουν υδρογονάνθρακες σε εμπορεύσιμες ποσότητες.

Οι ερευνητικές διεργασίες γεώτρησης θα πραγματοποιηθούν στα ανοικτά της Κύπρου και θα υποστηρίζονται από μια χερσαία βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στην περιοχή του Νέου Λιμένα Λεμεσού. Η υλικοτεχνική υποστήριξη συμπεριλαμβάνει, επίσης, και περιοχή του υφιστάμενου τερματικού ελικοπτέρων στη Λάρνακα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για τις ανάγκες του έργου κυρίως για τις μεταφορές προσωπικού.

Το τεμάχιο 8, στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, βρίσκεται τουλάχιστον 44km μακριά από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει μια συνολική επιφάνεια περίπου 4,550 km2, με το βάθος του νερού να κυμαίνεται από 730μ μέχρι 2560μ.

Το ψηλότερο σημείο αντιπροσωπεύει την κορυφή του θαλάσσιου όρους του Ερατοσθένη, από το οποίο πηγάζει το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζοr.
Η γεώτρηση «Eρατοσθένης Νότιο 1» είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί κατακόρυφα με συνολικό βάθος (ΣΒ) περίπου 3300μ από την επιφάνεια της θάλασσας και σε μια περιοχή με βάθος νερού 1930μ.

Oι προγραμματισμένες δραστηριότητες της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ περιλαμβάνουν δύο δεσμευτικές ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3 και 9, μία ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στο 8.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X