Οικονομία

Μάριο Ντράγκι: Στο 31,3% η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα!

Μάριο Ντράγκι: Στο 31,3% η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην Ευρώπη γνωρίζουν τους πραγματικούς αριθμούς που σχετίζονται με την αγορά εργασίας και την ανεργία στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία σημειώνουν χάσμα σε σχέση με αυτά που επικοινωνούνται στο εσωτερικό της χώρας σύμφωνα με μετρήσεις που δεν υπολογίζουν τους μακροχρόνια ανέργους, αυτούς που δεν βρίσκονται στις καταγραφές, τους μερικούς απασχολούμενους, κ.λπ.

Για την αποκαρδιωτική εικόνα στην αγορά εργασίας ενημερώνει σε απαντητική επιστολή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή.

Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρει στην επιστολή του ότι η πραγματική υποαπασχόληση του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας έφτασε στο 31,3% το δ’ τρίμηνο του 2016, δηλαδή σχεδόν οκτώ μονάδες πιο πάνω από την επίσημη μέτρηση της ανεργίας, που ήταν 23,4%.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρινίζει στην επιστολή του ότι η «διαφορά» στα ποσοστά, οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ περιλαμβάνει στις μετρήσεις της τρεις επιπλέον παράγοντες.

Πρώτον, τα άτομα που είναι διαθέσιμα αλλά δεν αναζητούν εργασία, δεύτερον, τα άτομα που αναζητούν εργασία αλλά δεν είναι διαθέσιμα να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες απασχόλησης εντός δύο εβδομάδων, δηλ. το χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου να θεωρούνται άνεργοι σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό και τρίτον, οι υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερες ώρες.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το πρόβλημα της υπο-αξιοποίησης εμφανίζεται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ενώ στα τέλη του περασμένου έτους η Eurostat υπολόγιζε την ανεργία κοντά στο 9,5%, τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν πως η πραγματική «τρύπα» ανήλθε έως και στο 18,5%.

Η απαντητική Επιστολή του Μάριο Ντράγκι 

Η Ερώτηση του Νίκου Χουντή  για το ποσοστό πραγματικής ανεργίας στην Ελλάδα

Ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής, σχετικά με τα συμπεράσματα μελέτης της ΕΚΤ που δείχνουν ότι η πραγματική ανεργία στην Ευρωζώνη, με τον συνυπολογισμό των υποαπασχολούμενων, αγγίζει το 18%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΚΤ σε ειδική μελέτη της για την αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη, χρησιμοποίησε εναλλακτικό δείκτη μέτρησης της ανεργίας, ώστε να συμπεριληφθεί και η επίδραση της υποαπασχόλησης, εμφανίζοντας την πραγματική ανεργία να φτάνει στο 18%, από 9,5% που δείχνει, με άλλο τρόπο μέτρησης, η Eurostat.

Επίσης, στην ίδια μελέτη εμφανίζεται η διαχρονική εξέλιξη της πραγματικής ανεργίας για την Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, η οποία είναι καθαρά αυξητική, εκτός της περίπτωσης της Γερμανίας.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ζητά από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να τον ενημερώσει για το ύψος της πραγματικής ανεργίας σε όλες της χώρες της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα για την Ελλάδα, καθώς επίσης, να εξηγήσει το γεγονός ότι «η μόνη χώρα που εμφάνισε μείωση ανεργίας, ακόμα και στον ευρύτερο ορισμό της, ήταν η Γερμανία, που έχει κυριαρχήσει οικονομικά και πολιτικά εντός της Ευρωζώνης».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής ρωτά με νόημα τον Μάριο Ντράγκι «Πώς απαντά στην κριτική που ξεδιπλώνουν πολλοί οικονομολόγοι για το γεγονός ότι η Ευρωζώνη είναι μια νομισματική ένωση που ευνοεί μόνο τη Γερμανία και το οικονομικό μοντέλο που αυτή προωθεί».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή:

Η ΕΚΤ σε πρόσφατη μελέτη της (Focus: Assessing Labour Market Slack) παρουσιάζει το ύψος της ανεργίας μέσω της χρήσης εναλλακτικής μέτρησης που συμπεριλαμβάνει τις οριακές μορφές εργασίας και την υπο-απασχόληση.
Σύμφωνα με την ευρύτερη μέτρηση της ανεργίας η ανεργία στις χώρες της Ευρωζώνης αγγίζει το 18%, με την στενότερη μέτρηση της ανεργίας της Eurostat να βρίσκεται στο 9.5%.
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγέθη εξηγείται μέσω της υποαπασχόλησης του εργατικού δυναμικού στην Ευρωζώνη.
Στην ίδια μελέτη τονίζεται ότι από το 2005 μέχρι το 2016 όλες οι χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν μια αυξητική τάση στην ευρύτερη μέτρηση της ανεργίας με μοναδική εξαίρεση τη Γερμανία που παρουσιάζει μείωση.
Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:
-Ποια είναι τα ποσοστά ανεργίας σύμφωνα με τον ευρύτερο ορισμό σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα στην Ελλάδα;
-Πως εξηγεί το γεγονός ότι η μόνη χώρα που εμφάνισε μείωση ανεργίας, ακόμα και στον ευρύτερο ορισμό της, ήταν η Γερμανία, που έχει κυριαρχήσει οικονομικά και πολιτικά εντός της Ευρωζώνης;
-Πως απαντά στην κριτική που ξεδιπλώνουν πολλοί οικονομολόγοι για το γεγονός ότι η Ευρωζώνη είναι μια νομισματική ένωση που ευνοεί μόνο τη Γερμανία και το οικονομικό μοντέλο που αυτή προωθεί;

Στην Ελλάδα χαιρόμαστε

Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό ανεργίας, τον Απρίλιο 2017, υποχώρησε στο 21,7% έναντι 23,6%, τον Απρίλιο του 2016 και 22%, τον Μάρτιο του 2017, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, έκανε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter.

Συγκεκριμένα, η κ. Αντωνοπούλου έγραψε: «Ανεργία, Απρίλιος 2010: 11,9%, Απρίλιος 2012: 23,5%, Απρίλιος 2014: 27,2%, Απρίλιος 2017: 21,7%. Τα λόγια είναι περιττά».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X