Αναλύσεις

Με ποιον θα κυβερνήσει η Μέρκελ – Οι σχηματισμοί, οι πιθανοί «εταίροι», το FDP και η Ελλάδα

Με ποιον θα κυβερνήσει η Μέρκελ – Οι σχηματισμοί, οι πιθανοί «εταίροι», το FDP και η Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή των γερμανικών εκλογών η Ευρώπη έχει μπει σε «pause» και αναμένει καθώς ο ρόλος του Βερολίνου και της Μέρκελ είναι ρυθμιστικός στις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία.

Χωρίς να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει την πολιτική που θα ακολουθηθεί παραμένοντας ή όχι ο κραταιος Σόιμπλε την επόμενη ημέρα των εκλογών ή ακόμα τι θα αξιώσει ο νέος κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ και πώς θα διαμορφωθεί το παζάρι,  η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο, αυτό της κυβερνητικής συνεργασίας με το fdp.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η είσοδος του FDP στη γερμανική κυβέρνηση
Συνέχιση της σκληρής γραμμής απέναντι στην Ελλάδα σε περίπτωσης συμμετοχής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) υπό τον Κρίστιαν Λίντνερ σε κυβερνητικό συνασπισμό με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) της κ. Μέρκελ, προβλέπει με δήλωσή του ο Γκούσταβ Χορν, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) του Ντίσελντορφ και του προσκείμενου στα γερμανικά συνδικάτα ιδρύματος Xaνς Μπέκλερ (Hans Boeckler).
Θεωρεί μάλιστα απίθανη την ελάφρυνση τη ελληνικού χρέους σε αυτήν την περίπτωση.
Ο Γκούσταβ Χορν, είναι ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της Γερμανίας και έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της αλλαγής της στρατηγικής των περικοπών στη χώρα μας, ώστε να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και να αποκτήσει η Ελλάδα περιθώριο ελιγμών στον προϋπολογισμό της, όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα τον περασμένο Μάιο.
Ο κ.Χορν έκανε τις παρακάτω δηλώσεις στο αθηναϊκό πρακτορείο πρόσφατα, ενόψει των γερμανικών εκλογών της 24ης Σεπτμεβρίου:
« Η έκβαση των γερμανικών εκλογών είναι μεγάλης σημασίας για τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης. 
Σε περίπτωση συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU/CSU) και του Φιλελεύθερου κόμματος της Γερμανίας (FDP) υπάρχει ο φόβος ότι θα συνεχιστεί η σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι της γραμμής Σόιμπλε στην Χριστιανοδημoκρατική Ενωση (CDU/CSU) μαζί με το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) θα κάνουν ό,τι μπορούν γι αυτό. Εξάλλου το FDP ζητά ακόμα και την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Επομένως, ελάφρυνση του χρέους υπό τις προϋποθέσεις αυτές είναι απίθανη. Με όλους τους άλλους πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς είναι πιθανή η αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Στην περίπτωση αυτή θα επικρατήσει η κ. Μέρκελ με την ήπια γραμμή της. Συνεπώς η ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πιθανή. Σε αυτήν την περίπτωση είναι το ίδιο πιθανό να γίνουν και ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους».

To μέγα ζητούμενο είναι ο τρίτος που θα βγει από τη γερμανική κάλπη την προσεχή Κυριακή. Με τους δημοσκόπους να βεβαιώνουν πως χωρίς αμφιβολία οι Χριστιανοδημοκράτες θα επικρατήσουν στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές και συνεπώς η ‘Αγγελα Μέρκελ θα παραμείνει για τέταρτη συνεχή θητεία στην Καγκελαρία, το ενδιαφέρον των περισσότερων Ευρωπαίων αναλυτών επικεντρώνεται στις συμμαχίες που ενδέχεται να γίνουν με στόχο τη συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας στη νέα Βουλή και στις πιθανές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας.

«Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας (FDP) ενδέχεται να φρενάρουν τις ελπίδες της ΕΕ για μεταρρυθμίσεις» επισημαίνεται σε ανάλυση που δημοσιεύει το Euractiv, όπου αναφέρεται ότι το φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών σχεδιάζει να επανέλθει στη Βουλή μετά την ιστορική ήττα του 2013, όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδό του, ίσως και με τη μορφή ενός κυβερνητικού εταίρου. Αυτό θα καταστήσει πιο αμήχανη τη σχέση του Βερολίνου με τους Ευρωπαίους γείτονές του, σχολιάζει το Euractiv επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που το FDP συνεργαστεί με τους Χριστιανοδημοκράτες η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης «θα πρέπει να θεωρηθεί νεκρή». Κατά τον οικονομολόγο στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων (Centre for European Reform), Κρίστιαν Οντενταλ θα πρόκειται «για τον πιο επικίνδυνο συνασπισμό για το ευρώ».

Κατά την άποψή του ο κίνδυνος εξηγείται επειδή το FDP τάσσεται υπέρ της παραδοσιακής γερμανικής οικονομικής πολιτικής «Ordnungspolitik», μίας οικονομικής πολιτικής, η οποία θέτει σαφείς κανόνες που βασίζονται στην ανάλυση της αγοράς και στην εφαρμογή τους ανεξαρτήτως κόστους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό μεταφράζεται σε απόρριψη των σχεδίων για κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη και δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για παροχή δανείων έκτακτης ανάγκης, σημειώνει.

«Φοβάμαι ότι η Καγκελάριος Mέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Mακρόν συμφωνούν στην ύπαρξη νέων δεξαμενών χρημάτων για γιγαντιαίες δημοσιονομικές μεταφορές… όμως αυτό δεν θα γίνει με εμάς», προειδοποίησε άλλωστε ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ. Το κόμμα του θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία δεν θα τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης πως το FDP είναι ιδιαίτερα επικριτικό απέναντι στα προγράμματα διάσωσης, που έχουν κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Στο μανιφέστο τους απαιτούν να προβλεφθεί «διαδικασία κρατικής χρεοκοπίας», η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.

Στο δίλημμα που ταλανίζει το κόμμα των Πρασίνων, καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών στη Γερμανία, εστιάζει εξάλλου δημοσίευμα στο Politico υπό τον τίτλο: «Το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία εγκλωβισμένο σε δίλημμα μετεκλογικής συμμαχίας».

Θα μείνουν και πάλι εκτός εξουσίας ή θα συνεργαστούν με ένα κόμμα, το οποίο απεχθάνονται, διερωτάται η ιστοσελίδα τονίζοντας πως όπως όλα δείχνουν, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα διατηρήσει τη θέση της και θα αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Η μία επιλογή είναι να σχηματίσει «μεγάλο» κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), στερώντας την πολιτική σκηνή από μία στιβαρή αντιπολίτευση, ενώ η άλλη είναι η μετεκλογική συνεργασία με το κόμμα των Πρασίνων και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Οι Πράσινοι ανυπομονούν κατά το Politico να επανέλθουν στην εξουσία μετά από 12 χρόνια μακριά της και έχουν στείλει πολλά «μηνύματα» ότι θα καλωσόριζαν μία συμμαχία με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ, αλλά στο FDP βλέπουν τον αντίποδα όλων των θέσεων που εκπροσωπούν οι ίδιοι. «Το FDP είναι ένα κόμμα των “αντί”- αντιτίθενται στην προστασία του κλίματος, αντιτίθενται στην παραχώρηση περισσοτέρων δικαιωμάτων στους ενοικιαστές και στις εργατικές κατοικίες, αλλά και στην αλληλεγγύη στην Ευρώπη», διαμαρτυρήθηκε ο επικεφαλής των Πρασίνων, Οζντεμίρ και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το κόμμα αυτό».

Τέλος ο EUobserver σε δημοσίευμα με τίτλο «Το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας σε τροχιά ανόδου» επισημαίνει πως το ακροδεξιό και φιλικά διακείμενο απέναντι στη Ρωσία AfD (Alternative für Deutschland / Εναλλακτική για τη Γερμανία) συγκεντρώνει το 11% των ψήφων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, και, όπως, φαίνεται, θα είναι η τρίτη δύναμη στο νέο Κοινοβούλιο. Η Αριστερά συγκεντρώνει 10%. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 60% των ερωτηθέντων χρέωσαν την άνοδο του AfD στην «ανοιχτή» πολιτική της Καγκελαρίου στο προσφυγικό.

Το διακύβευμα στις πιο σημαντικές εκλογές της χρονιάς στην Ευρώπη
Κοινη ομολογία αποτελεί ότι το ζητούμενο δεν είναι αν η Άγγελα Μέρκελ θα συνεχίσει να ηγείται της Γερμανίας, αλλά μαζί με ποιον και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να συμφωνήσουν.
Παρότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια έκπληξη, στον απόηχο τυχόν ρωσικής εκλογικής παρέμβασης, οι δημοσκόποι δηλώνουν σίγουροι για τις έρευνές τους, που δείχνουν τους συντηρητικούς της Μέρκελ να κερδίζουν τις περισσότερες έδρες στην κάτω βουλή της Μπούντεσταγκ.
Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία»( AfD) αναμένεται για πρώτη φορά να εισέλθει στο κοινοβούλιο και κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη στήριξη από το σχεδόν 10% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ενδεχόμενο που προκαλεί ανησυχία τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και παγκοσμίως.
Ωστόσο, όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει την πιθανή συνύπαρξή τους με τους ακροδεξιούς σε κυβέρνηση συνασπισμού και το πιθανότερο σενάριο είναι ίσως μια επανάληψη του “μεγάλου συνασπισμού’ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Αμέσως μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ αναμένεται να ξεκινήσει να βολιδοσκοπεί τους πιθανούς εταίρους της, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης συμμαχίας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία κινδυνεύει να παραλύσει την πολιτική διαδικασία επί μήνες σε μια περίοδο που το Brexit έχει κλονίσει τα θεμέλια της Ευρώπης.
Η διαδικασία είναι ιδιαιτέρως σύνθετη αυτή τη φορά καθώς ο αριθμός των κοινοβουλευτικών ομάδων ενδεχομένως να αυξηθεί σε έξι από τέσσερις. Ανεπίσημες επαφές και στη συνέχεια διερευνητικές συνομιλίες προηγούνται των επισήμων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό συνασπισμού και οι ηγέτες των κομμάτων ενδεχομένως να ζητήσουν έγκριση από τα μέλη τους προτού υπογράψουν την όποια συμφωνία.
Τα ανοιχτά μέτωπα
Ανάλογα με τον σχηματισμό της συμμαχίας, τα κυριότερα ζητήματα που διακυβεύονται είναι η ενσωμάτωση των περισσότερων από ένα εκατομμύριο μεταναστών και προσφύγων που έχουν καταφύγει στη Γερμανία την τελευταία διετία και οι επενδύσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καθώς και ο ηγετικός ρόλος της Μέρκελ στις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία.
Τα σενάρια κυβερνητικού σχηματισμού
Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ με τον εταίρο της, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας (CDU/CSU), έχει συγκυβερνήσει με το SPD τα οκτώ από τα 12 χρόνια κατά τα οποία είναι καγκελάριος η Μέρκελ, περιλαμβανομένης της τελευταίας τετραετίας.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ: Η Μέρκελ, η οποία έχει οδηγήσει τους συντηρητικούς προς τον κεντρώο πολιτικό χώρο, δείχνει άνετη στη συνύπαρξη με το SPD. Μια τέτοια συμμαχία ενδεχομένως να εξασφάλιζε μεγάλη πλειοψηφία και να συμφωνούσε σε θέματα όπως η Ευρώπη, η Τουρκία, η εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό και το ζήτημα της ασφάλειας.
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: Είναι μια λύση ανάγκης και για τις δύο πλευρές, ειδικά για το SPD, το οποίο φοβάται ότι θα ζημιωθεί από την θέση του μικρού εταίρου. Επιθυμεί μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις, την παιδεία, την κατάργηση των ανισοτήτων και την καθιέρωση δίκαιων συντάξεων, ενώ οι συντηρητικοί είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στις περικοπές των φόρων. Επιπλέον, το SPD διστάζει να στηρίξει τις σχεδιασθείσες αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.
Συντηρητικοί και ελέυθεροι δημοκράτες
Το συντηρητικό μπλοκ και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) είναι παραδοσιακοί εταίροι, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, έχοντας συγκυβερνήσει για σχεδόν τις μισές από τις επτά δεκαετίες της μεταπολεμικής Γερμανίας. Αν κερδίσουν έναν επαρκή αριθμό ψήφων, αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ: Το FDP ανέκτησε τον Μάιο δυνάμεις εξασφαλίζοντας αρκετές ψήφους στις εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου μοιράζεται εκεί την εξουσία με το CDU. Μια επανάληψη σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα προμήνυε μειώσεις φόρων και απορρύθμιση και πιθανόν αυστηρότερους νόμους για τη μετανάστευση, το άσυλο και την ασφάλεια.
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: Το FDP εξεδιώχθηκε από τη βουλή το 2013 έπειτα από τέσσερα χαοτικά χρόνια συγκυβέρνησης με την Μέρκελ. Στην ατζέντα του έχει πιο ριζοσπαστικά σχέδια μείωσης των φόρων και ιδιωτικοποιήσεων, αντιτίθεται στη βαθύτερη ενσωμάτωση εντός της ΕΕ και θέλει οι χώρες του μπλοκ να έχουν το δικαίωμα εξόδου από την ευρωζώνη. Ο ηγέτης του Κρίστιαν Λίντνερ έχει επίσης προτείνει να αποδεχτεί η Γερμανία την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, κάτι το οποίο έχει αποκλείσει η καγκελάριος Μέρκελ.
Συντηρητικοί fdp, πράσινοι
 Ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά ένας τέτοιος συνασπισμός κυβερνά στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ: Αν το μπλοκ της Μέρκελ δεν μπορέσει να σχηματίσει συμμαχία μόνο με το FDP ή με τους Πράσινους, ενδεχομένως να επιχειρήσει μια τριμερή συμφωνία. Αμφότερα τα μικρότερα αυτά κόμματα έχουν υποβαθμίσει την πιθανότητα αυτή, αλλά πιθανόν να γοητευτούν από την εξουσία.
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: Οι Πράσινοι και το FDP βρίσκονται σε αντίθετες άκρες του πολιτικού φάσματος. Πιθανές θεωρούνται οι διαφωνίες τους σε ζητήματα πολιτικής που θα αφορούν τους φόρους, την ενέργεια, την ΕΕ και το μεταναστευτικό.
 Συντηρητικοί-πράσινοι
Και αυτός ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και έχει αμφισβητηθεί από την Μέρκελ, η οποία έχει ασκήσει πιέσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το CDU και οι Πράσινοι έχουν συνεργαστεί σε τοπικό επίπεδο, περιλαμβανομένης μιας συμμαχίας υπό τους Πράσινους στο πλούσιο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ: Οι ηγέτες των Πρασίνων είναι πραγματιστές, κατά πολύ διαφορετικοί από τους ”οικολόγους μαχητές” που ίδρυσαν το κόμμα. Η προοπτική απόκτησης εξουσίας πιθανόν να τους πείσει να συμβιβαστούν. Μια τέτοια συμμαχία θα προωθούσε μια ισχυρή Ευρώπη και θα επικεντρωνόταν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι Πράσινοι θα ασκούσαν πιέσεις για την κατάργηση της χρήσης λιγνίτη και λιθάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: Είναι αμφίβολο το σενάριο να εξασφαλίσουν πλειοψηφία. Οι συντηρητικοί επιθυμούν χαμηλότερους φόρους, ενώ οι Γερμανοί θέλουν να φορολογηθούν οι πολύ πλούσιοι. Οι Πράσινοι έχουν περισσότερο φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική, πράγμα που πιθανόν να τους φέρει σε αντιπαράθεση με την CSU, ενώ αντιτίθενται και στα σχέδια αύξησης των αμυντικών δαπανών. Διαφωνίες ενδεχομένως να προκύψουν και σε κάποια ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή πολιτική και την ρύθμιση των εκπομπών ρύπων των οχημάτων έπειτα από το σκάνδαλο “Ντίζελγκέιτ”.
 SPD, Die Linke, Πράσινοι
Εντελώς απίθανο. Δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η σύμπραξη δηλαδή μεταξύ SPD και Πρασίνων και του ακροαριστερού κόμματος, και θα ήταν η μοναδική ευκαιρία για το SPD να κερδίσει την καγκελαρία και–μαζί με έναν πρωθυπουργό της Αριστεράς, και το κρατίδιο της Θουριγγίας.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ: Για πρώτη φορά το SPD δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να συμπράξει με την Αριστερά. Ένας τέτοιος συνασπισμός πιθανόν να επικεντρωνόταν στην ενίσχυση των επενδύσεων, στην κατάργηση των ανισοτήτων και στην υιοθέτηση μιας πιο φιλο-ρωσικής στάσης.
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: Οι διασυνδέσεις της Αριστεράς με τους κομμουνιστές στην πρώην Ανατολική Γερμανία και οι επώδυνες μνήμες του SPD μιας φυγής προς τα Αριστερά με αφορμή τις βαθιές εργασιακές μεταρρυθμίσεις πριν από μια δεκαετία και πλέον. Ενώ το SPD και οι Πράσινοι θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν σχετικά εύκολα, η Αριστερά τάσσεται υπέρ της επιβολής φορολογικού συντελεστή 75% επί εισοδημάτων πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, υπέρ του εργασιακού 30ωρου και της αντικατάστασης του ΝΑΤΟ με μια συμμαχία που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία.
Κυβέρνηση μειοψηφίας
Μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν πρωτοφανής στην ιστορία της χώρας και οι Γερμανοί που διψούν για σταθερότητα δεν θα ήταν καθόλου ευχαριστημένοι, αλλά θα το προτιμούσαν από μια νέα προσφυγή στις κάλπες.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ: Αν η Μέρκελ δεν καταφέρει να βρει εταίρο, ίσως να αισθανθεί ότι έχει εντολή κυβέρνησης δεδομένης της δημοτικότητάς της. Ενδεχομένως να εξασφάλιζε τη στήριξη για τα προσωπικά της πολιτικά σχέδια από το FDP, το SPD και τους Πράσινους.
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: Η επιφυλακτικότητα της Μέρκελ σε συνδυασμό με τον φόβο της αστάθειας που αισθάνονται οι Γερμανοί– ένα απότοκο της διχοτόμησης τα χρόνια που προηγήθηκαν την άνοδο του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X