Επιλογές

Νέα συμφωνία για μείωση του χρέους βλέπει η Ντελκουλέσκου

Νέα συμφωνία για μείωση του χρέους βλέπει η Ντελκουλέσκου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σύντομα θα επιτευχθεί μία συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε η Ντέλια Βελκουλέσκου ύστερα από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ να εγκρίνει την κατ΄ αρχήν συμφωνία για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, που προβλέπει δάνειο 1,6 δισ. ευρώ ως τον Αύγουστο του 2018.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης επανέλαβε ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, ενώ ερωτηθείσα για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 “χαμήλωσε τον πήχη” στο 2,2% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος του προγράμματος είναι 3,5% του ΑΕΠ, δείχνοντας πως το Ταμείο θεωρεί πως θα υπάρξει απόκλιση.

Αν αυτό συμβεί τότε τα αντίμετρα του 2019 δεν θα εφαρμοστούν, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πρόσθεσε δε ότι μια στρατηγική μείωσης του χρέους που βασίζεται στη διατήρηση πρωτοφανών πρωτογενών πλεονασμάτων ή υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δεν είναι αξιόπιστη, ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των προγραμματισμένων πολιτικών.

Όσον αφορά στα capital controls επισήμανε πως η πλήρης και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να στηρίξει την εμπιστοσύνη και να διευκολύνει την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές, επιτρέποντας την άρση των capital controls πριν από το τέλος του προγράμματος.

Σε σχέση με την αλλαγή που επέφερε στο «ταβάνι» του χρέους το ΔΝΤ, μεταθέτοντας ως σημείο αναφοράς το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης έναντι του χρέους της γενικής κυβέρνησης, η κ. Βελκουλέσκου ξεκαθάρισε πως αυτό δεν έγινε μονομερώς αλλά σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. «Συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές».

Ερωτηθείσα για το εάν η «κατ΄ αρχήν» έγκριση θα έχει διορία, δηλαδή αν θα δοθεί προθεσμία στους Ευρωπαίους για να λάβουν τις αποφάσεις μείωσης του χρέους, είπε πως δεν αποφασίσθηκε κάτι τέτοιο, για να αποφευχθούν προσδοκίες που θα προκαλούσαν διαταραχές στις αγορές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X