Επιλογές

Νέο χαράτσι σε ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέο χαράτσι σε ιδιοκτήτες ακινήτων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ερχεται νέο χαράτσι σε ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για παμπάλαιο, αφού θεσπίστηκε με νόμο το 1931 και… αναπαλαιώθηκε το 1989, χωρίς να εφαρμοστεί ποτέ.

Και τώρα κάποιος εγκέφαλος, που το βρήκε καταχωνιασμένο το ανέσυρε από το… μπαούλο και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα κληθούν να το πληρώσουν.

Οι άτυχοι είναι όλοι οι ιδιοκτήτες που το ακίνητό τους συνορεύει με οικόπεδο το οποίο απαλλοτριώθηκε για να κατασκευαστεί μια πλατεία, μια παιδική χαρά, ένας χώρος αναψυχής κλπ.

Για να γίνει η απαλλοτρίωση ο κάθε δήμος πλήρωσε ένα ποσό στον ιδιοκτήτη. Αυτό το ποσό πρέπει να αποσβεστεί. Επί ολόκληρες δεκαετίες οι δήμαρχοι, για να μην πάρουν και το ανάλογο πολιτικό κόστος δεν προχωρούσαν στην είσπραξη αυτών των ποσών, όμως τώρα το ταμείο είναι… μείον και αποφασίστηκε να… ξεθαφτεί ο νόμος από τα συρτάρια.

Βάσει του νόμου αυτού προβλέπεται η καταβολή ποσού για την απαλλοτρίωση απ’ όλους τους παρόδιους ιδιοκτήτες της απαλλοτριωμένης έκτασης.

Το ποσό καταβάλλεται στη λογική ότι αυτοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων ωφελήθηκαν καθώς η περιοχή αναβαθμίστηκε και μαζί και η αξία του ακινήτου τους.

Για να υπολογιστεί το ποσό για κάθε ιδιοκτήτη υπολογίζεται αρχικά το πλήθος των ακινήτων που “συνορεύουν” με το απαλλοτριωμένο οικόπεδο.

Το σύνολο του ποσού διαιρείται με βάση τα τετραγωνικά της πρόσοψης κάθε ακινήτου στο απαλλοτριωμένο οικόπεδο.

Εάν πρόκειται για πολυκατοικία το ποσό που αναλογεί στο κτήριο επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες με βάση τον παρονομαστή των κοινοχρήστων.

Η εξόφληση του ποσού γίνεται σε βάθος 15 ετών. Οι δόσεις είναι άτοκες και πληρώνονται κάθε μήνα. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του ποσού υπάρχει επιβάρυνση βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Εάν ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ τότε έχει έκπτωση της τάξης του 20%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X