Ελλάδα

Κόλαση σε Κάλαμο αγνοείται ένας άντρας- Απειλούνται Καπανδρίτι και Σέσι (pics&vids)

Κόλαση σε Κάλαμο αγνοείται ένας άντρας- Απειλούνται Καπανδρίτι και Σέσι (pics&vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο Αττικής

  •  -Αγνοείται ένας άντρας
  •  -12.οοο στρέμματα έγιναν στάχτη
  •  -Καίγονται σπίτια στον Βαρνάβα

 Το μέτωπο που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά πλησιάζει στο Βαρνάβα, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού.

http://https://www.youtube.com/watch?v=Nc66xR7-eWo

Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς. Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη.

http://https://www.youtube.com/watch?v=_zUrp70hbag

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται να «κρατηθεί» η φωτιά στο ανατολικό μέτωπο του Βαρνάβα και να μην προχωρήσει σε άλλες περιοχές και κυρίως στο Καπανδρίτι.  Πολλές ελπίδες στηρίζονται στα εναέρια μέσα που άρχισαν ήδη με το πρώτο φως της ημέρα να κάνουν ρίψεις νερού.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Καπανδριτίου Μιχάλη Ντάση υπάρχει μια γυναίκα εγκλωβισμένη στο σπίτι της στην οδό Κώστα Βάρναλη.

http://https://www.youtube.com/watch?v=ibyJBEb2pIo

Νωρίτερα το πρωί κραυγή απόγνωσης εξέπεμψε η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου. «Καίγονται τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια λίγο μετά τις 9:30 απηύθηνε έκκληση για υδροφόρες καθώς έχουν υποστεί ζημιές τα αντλιοστάσια του χωριού και υπάρχει πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων.

Όπως εξήγησε το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό, όπου για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις.

Σύμφωνα με την κυρία Ασημακοπούλου οι περισσότεροι κάτοικοι του Βαρνάβα έχουν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του χωριού που είναι ασφαλής από το πύρινο μέτωπο.

Και ενώ αρχικά φαινόταν πως η φωτιά περιορίζεται, γύρω στις 9 μ.μ. υπήρξαν αναζωπυρώσεις, και μάλιστα τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα μέτωπα είναι τόσο πάνω από τον Κάλαμο, όσο και προς το Καπανδρίτι, ενώ πλέον καίνε και πάνω από τους Αγίους Αποστόλους.

Ο Δήμος Ωρωπού έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση νωρίτερα, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκολυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, αναφέρεται:

«Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά».

Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Απο πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή.

http://https://www.youtube.com/watch?v=N62f0LtlnM0

 Στις 00:40 μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε μπλακ άουτ στην περιοχή, σε Κάλαμο και Αγίους Αποστόλους, επιτείνοντας την ήδη εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.
H φωτιά φαινόταν από το Αλιβέρι στην Εύβοια
Νωρίτερα, γύρω στα μεσάνυχτα Κυριακής, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, ακόμα και στην παραλιακή ζώνη, καθώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Παράλληλα, ζήτησε να απομακρυνθούν όλα τα οχήματα που βρίσκονται στην περιοχή του Καλάμου, προκειμένου να διευκολυνθούν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο έργο τους.
Το έργο ενημέρωσης των κατοίκων ανέλαβαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, καλώντας τους να φύγουν από τις οικίες τους με μεγάφωνα ή ακόμα και φωνάζοντας. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, με χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες να βρίσκονται σε απόγνωση.
Σύμφωνα, με τον κ. Πέππα, δημοτικό σύμβουλο Ωρωπού, που μίλησε στον ΣΚΑΪ μετά τα μεσάνυχτα, η φωτιά κατεβαίνει προς την παραλία, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους τουρίστες.
 
Ο ίδιος εκτίμησε ότι ίσως υπάρξει και κίνδυνος για ζωές ανθρώπων.
 Λίγο πριν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Ρούσσος έκανε δραματική έκκληση για εκκένωση των Αγίων Αποστόλων, αλλά και των οικισμών της περιοχής (Βλαστός, Πανόραμα, Κυψέλη, Αγκώνα, Αγ. Βαρβάρα). Ζήτησε, δε, οι πολίτες να απομακρυνθούν επειγόντως, να αδειάσουν την παραλία και να πάνε προς τη Σκάλα Ωρωπού. Μάλιστα, ο δήμος εξέδωσε και ανακοίνωση-έκκληση προς τους κατοίκους, μετά τη 01:30, για εκκένωση των παραπάνω περιοχών.
Κατά πληροφορίες, κύκλοι από τη ΔΕΗ φοβούνται για ολικό μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και απειλεί κεντρικούς πυλώνες της ΔΕΗ. Αν, παρ’ ελπίδα, συμβεί κάτι τέτοιο, θα επηρεαστούν χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Ωρωπού. Κάτι που έγινε, καθώς ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μιλώντας αργά το βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ-1, ανέφερε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και κηρύσσει τον δήμο Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Την ίδια ώρα, σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία. Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου – Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.
Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής, η Πυροσβεστική αναγκάστηκε να βγάλει πανικοβλημένους ανθρώπους μέσα από τις κατοικίες τους, για να μην εγκλωβιστούν. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, έχουν καεί τουλάχιστον είκοσι σπίτια, ενώ πολλά ακόμα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
  • Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δάσος στο χωριό Καλαμάκι στη Ζάκυνθο – Καίγεται για τέταρτη ημέρα η Ζάκυνθος – Δώδεκα τα ενεργά μέτωπα
Περισσότερα από δώδεκα είναι πλέον τα ενεργά μέτωπα φωτιάς στη Ζάκυνθο, που καίγεται για τρίτη ημέρα, καθώς πριν λίγη ώρα μια νέα πυρκαγιά έκανε την εμφάνιση της, αυτή τη φορά σε δάσος στο χωριό Καλαμάκι. Στην φωτιά έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου.
Χθες  έφτασαν στο νησί ακόμα 6 οχήματα με 20 άντρες, για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η πυροσβεστική δύναμη στη Ζάκυνθο και από άλλες περιοχές της χώρας.
Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι που πνέουν στο νησί είναι ιδιαίτερα ισχυροί, κάτι που βοηθάει την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ αντίθετα εμποδίζει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να απογειωθούν και να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων.
 
Προσπάθειες της πυροσβεστικής να μην φτάσει η φωτιά στο χωριό Αγαλάς
«Τιτάνια μάχη» με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ζάκυνθο ώστε να ανακόψουν την πορεία προς τον Αγαλά, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε  από το χωριό Κοιλιωμένος. Την επιχείρηση των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνδράμουν με συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος ένα ελικόπτερο σινούκ του στρατού, ένα ελικόπτερο έρικσον και ένα αεροσκάφος τύπου πετζετέλ.

Φωτογραφίες: Twitter/ Instagram

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X