Αναλύσεις

Οι σεισμικές δονήσεις από την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Οι σεισμικές δονήσεις από την ανεξαρτησία της Καταλονίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το politico δημοσιεύει μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για την ανεξαρτησία της Καταλoνίας και τις επιπτώσεις στην Ισπανία. Μάλιστα με αποκαλυπτικά γραφήματα παρουσιάζει τη σημασία και το ρόλο της Καταλoνίας στην ισπανική οικονομία και γενικότερα στην Ισπανία.

Αν οι Καταλανοί πετύχουν το σχέδιό τους για την ανεξαρτησία τους τότε η μεγάλη χαμένη θα είναι η Ισπανία, υποστηρίζει το politico.Οι λόγοι είναι αρκετοί. Οικονομία, παραγωγές, εξαγωγές ακόμα και …ολυμπιακά μετάλλια.

Η Καταλονία αποτελεί μόνο το 6% της επικράτειας της χώραςκαι το 16% του πληθυσμού της Ισπανίας. Ωστόσο, αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής, το ένα τέταρτο των εξαγωγών και πάνω από το μισό των νέων επενδύσεων εκκίνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016.

Ανάλογες απώλειες και στις αθλητικές επιδόσεις, καθώς η Καταλονία κατέχει το  ένα τρίτο των Ολυμπιακών μετάλλων της Ισπανίας .

Οι υποστηρικτές της Ανεξαρτησίας συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για να γιορτάσουν την εθνική ημέρα των Καταλανών, πριν από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο μάχεται σθεναρά η ισπανική κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι έχει δεσμευθεί να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η πλειοψηφία των Καταλανών δεν θεωρεί την ανεξαρτησία ως την ιδανική πορεία προς τα εμπρός, ωστόσο η απροθυμία της Μαδρίτης να διαπραγματευτεί θα μπορούσε να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει τελικά στην πολυπόθητη απόσχιση από την Ισπανία.

Στα γραφήματα που ακολουθούν- με μπλε η Καταλονία και με κόκκινο η Ισπανία- φαίνεται πόσο σημαντικό είναι στην περίπτωση της Ισπανίας το πώς το εθνικό συναίσθημα, η γλώσσα, ο τόπος γέννησης και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στον καθορισμό της στήριξης για την ανεξαρτησία αλλά κυρίως τι θα αναγκαζόταν να αποχωριστεί η Ισπανία, στην περίπτωση που «ανεξαρτητοποιηθεί»  η Καταλονία.

Ποσοστό που αντιπροσωπεύει η περιφέρεια που αναζητεί την ανεξαρτησία της χώρας: περιφέρεια, πληθυσμός, παραγωγή, εξαγωγές

Επενδύσεις σε start-up, ψηφοφόροι του Ραχόι, ανεργία, φορολογία

Ακαδημαϊκή έρευνα, ξένοι τουρίστες, μετανάστες, ξένοι κάτοικοι

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X