Αναλύσεις

Οι 7 πολεμικές επιλογές του Τραμπ κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν και οι συνέπειες

Οι 7 πολεμικές επιλογές του Τραμπ κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν και οι συνέπειες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Με το θερμόμετρο της έντασης να ανεβαίνει και το φόβο που αρχίζει να κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ για απόκτηση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, αρχίζουν να πυκνώνουν τα σενάρια πολέμου.
Προς το παρόν ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν μπορεί να απειλήσει το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών (εξαίρεση του Γκουάμ), όμως με την απόκτηση βαλλιστικού πυραύλου, ακόμα και η Ουάσιγκτον θα είναι μέσο στο βεληνεκές του πυραύλου..Υπό το φόβο αυτό στατιωτικοί και άλλοι αναλυτές εξετάζουν τα σενάρια που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ για να εξουδετερώσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Τις στρατιωτικές επιλογές του Προέδρου Donald Trump αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Μάλιστα έχει μεγάλη σημασία ότι και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν με τις αυστηρότερες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ομως, αυτές δεν πτόησαν τη  Βόρεια Κορέα η οποία επανέλαβε ότι το πρόγραμμά της για πυρηνικά όπλα είναι απαραίτητο για την αποτροπή εισβολής των ΗΠΑ.
Για τον Τραμπ και τις ΗΠΑ, οι επιλογές είναι επτά σύμφωνα με το Bloomberg, αλλά καμία δεν είναι εύκολη:
 
1. Δεν μπορούν οι ΗΠΑ να δοκιμάσουν ένα “χειρουργικό” χτύπημα;
 
Πιθανότατα δεν θα λειτουργούσε αρκετά καλά.
Οι πύραυλοι και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας είναι διασκορπισμένα και κρυμμένα σε όλο το ορεινό τοπίο της χώρας.
Εάν οι ΗΠΑ δεν τα καταστρέψουν όλα, θα αφήσουν περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σεούλ, 38 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή του Τόκιο και δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Ασία ευάλωτους σε επιθέσεις πυραύλων – είτε με συμβατικές είτε πυρηνικές κεφαλές.
Ακόμη και αν οι ΗΠΑ κατάφεραν να εξαλείψουν τα πάντα, η Σεούλ θα εξακολουθούσε να είναι ευάλωτη σε επιθέσεις από το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας.
 
2. Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να χτυπήσει με πυρηνικά;
 
«Ακόμα και ένα περιορισμένο χτύπημα των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα θα υπήρχε ο κίνδυνος η Πιονγκγιανκ να το εκλάβει ως ένα προπομπό ενός μεγαλύτερου χτυπήματος και να αντιδράσει και να χτυπήσει με τα πυρηνικά της όπλα», δήλωσε ο Τζέφρι Λιούις, διευθυντής σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών του Middlebury.
Με κάποιο τρόπο, οι ΗΠΑ. θα πρέπει να υποδείξουν τόσο στη Βόρεια Κορέα όσο και στον κύριο σύμμαχο και εμπορικό εταίρο της, την Κίνα, ότι μια χειρουργική στρατιωτική επέμβαση θα είναι περιορισμένη και ότι θα πρέπει να αποφευχθούν πυρηνικά αντίποινα.
 
3. Είναι η αλλαγή καθεστώτος μια επιλογή;
 
Η νέα ηγεσία δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε έναν νέο τρόπο σκέψης μεταξύ της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας.
Η παρατεταμένη έκθεση του Κίμ Γιονγκ Ουν στις δυτικές αξίες, καθώς πήγε σχολείο στην Ελβετία, οδήγησε ορισμένους να σκεφτούν ότι θα μπορούσε να επιλέξει να ανοίξει τη χώρα του στον κόσμο.
Αυτό ίσχυε μέχρι να πάρεςι την εξουσία στα χέρια του και να αποδείξει ότι αυτό τελικά δεν ίσχυε.
Επιπλέον, εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν έμπαινε στο στόχαστρο των ΗΠΑ, για να απομακρυνθεί από την εξουσία, τότε η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να απομακρύνει και την ελίτ που τον περοστοιχίζει, μεγαλώνοντας κατά πολύ τη λίστα με τα άτομα που θα έπρεπε να “απομακρυνθούν”.
Η Κίνα, φοβούμενη τόσο την κρίση των προσφύγων όσο και τα στρατεύματα των ΗΠΑ στα σύνορά της, θα προσπαθήσει πιθανότατα να στηρίξει το υπάρχον καθεστώς.
 
4. Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος είναι η καλύτερη επιλογή για τις ΗΠΑ;
 
Μια πλήρης εισβολή θα ήταν απαραίτητη για την ταχεία καταστροφή του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας καθώς και των πυραυλικών και πυρηνικών της προγραμμάτων.
Ωστόσο, οποιαδήποτε σημάδια μιας επικείμενης επίθεσης, όπως η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, η κινητοποίηση των στρατευμάτων της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας και η εκκένωση των Αμερικανών πολιτών στην περιοχή – θα μπορούσε να αναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να επιτεθεί προληπτικά.
Η Κίνα και η Ρωσία μπορεί επίσης να εμπλακούν.
“Πραγματικά, ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί”, δήλωσε ο John Delury, επίκουρος καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Νότιας Κορέας. “Όταν κάνει κάποιος την ανάλυση κόστη-οφέλη, βλέπει ότι είναι παραφροσύνη.”
 
5. Πώς μπορεί να αντιδράσει η Βόρεια Κορέα;
 
Η πιο άμεση αντίδραση θα ήταν πιθανώς μαζική επίθεση με δυνάμεις πυροβολικού κατά της Σεούλ.
Οι βορειοκορεατικές εγκαταστάσεις πυροβολικού κατά μήκος των συνόρων μπορούν να ενεργοποιηθούν ταχύτερα από τα αεροσκάφη ή τα πλοία και τους μεγαλύτερους βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν τις περιοχές της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας ή των ΗΠΑ στην περιοχή με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα.
Οι χώρες αυτές διαθέτουν συστήματα βαλλιστικής-πυραυλικής άμυνας, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα καταρρίψουν όλους τους πυραύλους.
Η Ιαπωνία έχει αρχίσει να δίνει συμβουλές στους πολίτες της σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που ένας πύραυλος εκτοξευτεί κατά της χώρας, ουσιαστικά να σπέυσουν προς τα καταφύγια.
Αν και δεν είναι σαφές εάν η Βόρεια Κορέα μπορεί να χτυπήσει με επιτυχία τις πόλεις των ΗΠΑ όπως το Ντένβερ και το Σικάγο με βαλλιστικούς πυράυλος ICBM, είναι εξίσου άγνωστο αν τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ μπορούν να τους καταστρέψουν.
 
6. Ποιες θα ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις εάν ξέσπασει ο πόλεμος;
 
Η Νότια Κορέα αντιπροσωπεύει περίπου το 1,9% της παγκόσμιας οικονομίας και φιλοξενεί εταιρείες όπως η Samsung Electronics Co. και η Hyundai Motor Co.
Η σοβαρή πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω του πολέμου στη χερσόνησο θα προκαλέσει εκτεταμένο φόβο στην περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο – και αυτό είναι χωρίς την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας έναντι του γείτονά της.
Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές θα υποστούν επίσης τεράστιο σοκ βραχυπρόθεσμα, με τους επενδυτές να στρέφονται προς ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, το δολάριο ΗΠΑ και το ελβετικό φράγκο.
“Η ανθρωπιστική κρίση και η οικονομική ανασυγκρότηση της Κορεατικής Χερσονήσου μετά από μια πυρηνική σύγκρουση θα απαιτούσε διεθνούς συνεργασίας μεγάλης κλίμακας υπό την ηγεσία της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανόν να διαρκέσει μια δεκαετία για την ανοικοδόμηση της οικονομίας”, σύμφωνα με στον Rajiv Biswas, επικεφαλής οικονομολόγου Ασίας-Ειρηνικού για την IHS Markit.
 
7. Τι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι;
 
Πολλοί αναλυτές λένε ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουν συνομιλίες για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.
Το να μη καταφέρει η Βόρεια Κορέα να αποκτήσει θερμοπυρηνικό όπλο ή πιο εξελιγμένους πυραύλους στερεών καυσίμων είναι ένας στόχος που αξίζει να επιδιωχθεί, σύμφωνα με τον Lewis.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους να προσφέρουν κάτι ως ανταμοιβή για να προσελκύσουν τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Lewis προτείνει ότι μια ανταμοιβή θα μπορούσε να είναι η αποκλιμάκωση των στρατιωτικών ασκήσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ γύρω από τη Βόρεια Κορέα.
Το ζήτημα του τι μπορεί να προσφερθεί στους Βορειοκορεάτες “είναι μια συζήτηση που πρέπει να συμβαίνει τόσο με το κοινό, όσο και με το Κογκρέσο και με τους Βορειοκορεάτες, αντί να έχει αυτή τη φανταστική συνομιλία για σενάρια πολέμου”, δήλωσε ο Delury.
“Η ρεαλιστική επιλογή είναι μη διπλωματική λύση.
Και αυτό θα απαιτήσει πολλές συνομιλίες”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X