Ελλάδα

Πέθανε ο Γρηγόρης Βάρφης

Πέθανε ο Γρηγόρης Βάρφης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε ο Γρηγόρης Βάρφης ο οποίος συμμετείχε σε κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ διετέλεσε και επίτροπος στην τότε ΕΟΚ και σήμερα Ευρωπαϊκή Ενωση από το 1985 ως το 1989.

Εφυγε σε ηλικία 90 ετών σκορπώντας θλίψη στον πολιτικό κόσμο. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα (Τρίτη, 12.09.2017) στην Αίγινα.

Ο Γρηγόρης Βάρφης γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά και οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Παρισιού.

Ακολούθησε τον Ανδρέα Παπανδρέου και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, κυρίως σε θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής.

Διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Συντονισμού (21 Οκτωβρίου 1981 – 2 Ιανουαρίου 1982), εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εξωτερικών (2 Ιανουαρίου 1982 – 17 Ιανουαρίου 1984), ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1984 – 1985) και επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της τότε ΕΟΚ από το 1985 μέχρι το 1989.

Ως υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου ο Γρ. Βάρφης ήταν εκείνος που κατέθεσε μνημόνιο στην ΕΟΚ με το οποίο ουσιαστικά ζήτησε και πέτυχε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Τη βάση του ελληνικού μνημονίου αποτελούσαν τα αιτήματα για τη μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία της ελληνικής οικονομίας, για περισσότερες επιδοτήσεις προϊόντων και την εξαίρεση της Ελλάδας από κοινοτικές αποφάσεις για τομείς της οικονομίας που η χώρα αντιμετώπιζε προβλήματα. Επίσης, η κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση και στην Ελλάδα των ευνοϊκών κανονισμών της ΕΟΚ για τις μεσογειακές περιοχές –οι οποίες δεν ίσχυαν για τη χώρα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X