Ελλάδα

Παυλόπουλος: Δείξατε τι σημαίνει Ελλάδα

Παυλόπουλος: Δείξατε τι σημαίνει Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην ιδιαίτερη σημασία και την κοινωνική προσφορά της Αριστείας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τους Έλληνες μαθητές που διακρίθηκαν στην 49η Ολυμπιάδα Χημείας και στην διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

«Η γενιά σας, ο Λαός μας, ο Τόπος μας θα πάνε μπροστά. “Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω”», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Ευτυχώς, οι δυνάμεις υπάρχουν και αυτές οι δυνάμεις ξέρουν να πορεύονται με βάση την παράδοση αυτού του Τόπου και την προοπτική του».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την συγκίνησή του για την επιτυχία των μαθητών που εκφράζουν, όπως είπε, την Αριστεία. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είσθε η ζωντανή έκφραση της Αριστείας. Και μάλιστα υπό διπλή έποψη. Πρώτα από όλα είσθε η έκφραση της Αριστείας από την πλευρά των επιδόσεών σας. Αυτό που καταφέρατε όσοι συμμετείχατε και στις δύο Ολυμπιάδες, των Μαθηματικών και της Χημείας, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Χωρίς να θέλω να κάνω διάκριση αλλά έτσι απαιτεί η δικαιοσύνη των πραγμάτων, αναφέρομαι ειδικότερα στην επίδοση εκείνων που μετείχαν στην Ολυμπιάδα των Μαθηματικών γιατί είναι η καλύτερη που έχει επιτευχθεί ως σήμερα για την Ελλάδα. Και είναι εντυπωσιακό επίσης ότι, με εξαίρεση την Μεγάλη Βρετανία που βρέθηκε για λίγο μπροστά, πρωτεύσατε σε επίπεδο όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι μια εντυπωσιακή επίδοση. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι είσθε η έκφραση της Αριστείας και από μια άλλη πλευρά: Την πλευρά του ήθους σας και του τρόπου ζωής σας».

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την προσπάθεια των μαθητών για τους οποίους η κρίση την οποία διέρχεται η χώρα δεν αποτέλεσε εμπόδιο ούτε άλλοθι, καίτοι δεν προέρχονται από οικογένειες που έχουν μεγάλα μέσα. «Την κρίση την προσπεράσατε. Δείξατε τι μπορεί να κάνει ένας νέος άνθρωπος όταν πιστεύει στις δυνάμεις του. Κι αυτό ακριβώς είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί, ταυτοχρόνως, η επίδοσή σας και η πορεία σας είναι, κυριολεκτικώς, μια προσφορά στην γενιά σας και στον Τόπο μας, στην Ελλάδα».

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τους μαθητές για την προσφορά τους ενώ δεν ξέχασε και την οφειλή της Πολιτείας έναντί τους. Θύμισε τα λόγια του Τζων Κέννεντυ «Μην κοιτάτε τι μπορεί να κάνει η Αμερική για σας, κοιτάξτε τι θα κάνετε εσείς για την Αμερική» και πρόσθεσε: «Εσείς το κάνατε μ’ έναν υποδειγματικό τρόπο. Δεν σκεφθήκατε καν τι πρέπει να κάνει ή τι δεν έχει κάνει η Πολιτεία απέναντί σας. Προσφέρατε αυτή την επίδοση στον Τόπο σας και στη γενιά σας, δείχνοντας τι σημαίνει Ελλάδα, ποιες είναι οι δυνατότητες αυτής της γενιάς».

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν αντιπαρέρχεται τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της Πολιτείας: «Πιστέψτε με, αυτό που είπα δεν μειώνει ούτε κατ’ελάχιστο τις ευθύνες της Πολιτείας γι’ αυτό που πρέπει να κάνει και δεν έχει κάνει. Και δεν είναι ώρα να κάνω κριτική αυτού του πράγματος, και μάλιστα διαχρονικά. Άλλωστε, το μερίδιο της ευθύνης ανήκει και σε μένα. ‘Αρα, αναγνωρίζω πλήρως τις υποχρεώσεις που η Πολιτεία έχει απέναντί σας και που γίνονται πολύ μεγαλύτερες επειδή πετύχατε αυτό.

Λοιπόν, τούτο το αμάλγαμα της διπλής Αριστείας από την πλευρά σας δικαιολογεί αυτό που σας είπα πριν: Τη συγκίνηση. Τη συγκίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τη συγκίνηση ενός ανθρώπου που πέρασε όλη του την ζωή μέσα στον ακαδημαϊκό στίβο, προσπαθώντας με τον τρόπο μου ν’ ανακαλύψει σε κάθε φοιτητή τι είναι αυτό που μπορεί να δώσει. Γιατί ίσως αυτό που δεν έχουμε κάνει και πρέπει να κάνουμε -και εκείνοι που διδάσκουμε γενικότερα στον χώρο του Πανεπιστημίου- είναι ν’ ανακαλύψουμε το ταλέντο που κρύβει μέσα του ο κάθε άνθρωπος, πέρα από την καταγωγή του, πέρα από την κοινωνική του κατάσταση. Αυτό ακριβώς το ταλέντο το οποίο οδηγεί στην Αριστεία πρέπει να το αναζητήσουμε και να το ανακαλύψουμε, ιδίως σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς. Η Ελλάδα το έχει πάρα πολύ ανάγκη».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X