Περιβάλλον

Πηγή μόλυνσης τα αποτσίγαρα στις παραλίες

Πηγή μόλυνσης τα αποτσίγαρα στις παραλίες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι διακοπές συνεχίζονται, οι καλοκαιρινές αποδράσεις κορυφώνονται το Δεκαπενταύγουστο, και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία (ΕΑΕ) κάνει έκκληση στους παραθεριστές να μην αφήνουν τις γόπες τους στις παραλίες, διότι αποτελούν πηγή μόλυνσης για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Οι Έλληνες καπνιστές, όπως αναφέρει η ΕΑΕ, «παράγουν» κάθε χρόνο περίπου 22 δισεκατομμύρια (3.500 τόνους) αποτσίγαρα. Πολλά από αυτά καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντάς την, δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια και ανθρώπους. Τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό (κοντά στο 40%) των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι πέρα από τον υγειονομικό κίνδυνο, οι γόπες αποτελούν μια τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροΐνες πλαστικού, αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.

«Φίλοι καπνιστές, αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το κάπνισμα, φροντίστε τουλάχιστον να τοποθετείτε τις γόπες των τσιγάρων σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο ή σε κάποιο χωνάκι από χαρτί και πετάτε τα στη συνέχεια σε κάδους απορριμμάτων», τονίζει η ΕΑΕ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X