Ελλάδα

Πλήγμα για τον ιατρικό κόσμο – Νεκρός γνωστός καρδιοχειρουργός και η σύζυγός του (pics)

Πλήγμα για τον ιατρικό κόσμο – Νεκρός γνωστός καρδιοχειρουργός και η σύζυγός του (pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλo πλήγμα για την επιστημονική κοινότητα ο θάνατος του Χρήστου Λόλα, του καρδιοχειρουργού που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο ΕΣΥ.

Σε τροχαίο δυστύχημα έχασε τη ζωή του ο γιατρός Χρήστος Λόλας και η σύζυγό του Κλώντια, που σημειώθηκε χθες το απόγευμα, στην λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου.

Ο Χρήστος Λόλας κατά πληροφορίες του eretikos.gr, πήγαινε στη θάλασσα όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα.

 Το ζευγάρι επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο Honda Jazz, το οποίο συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ένα μαύρο αυτοκίνητο μάρκας Lexus που κατευθυνόταν από την Αθήνα προς το Σούνιο.
Συγκεκριμένα γύρω στις 5.30 χθες το απόγευμα, το Honda βγήκε από πάροδο της λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου λίγο πριν από την Αγ. Δημητρίου για να περάσει στο ρεύμα προς το Σούνιο, και ενώ ο οδηγός του κοίταξε αριστερά δεν κοίταξε δεξιά με αποτέλεσμα η επερχόμενη Lexus να κάνει σμπαράλια το μικρό αυτοκίνητο του ζευγαριού.

Το ζευγάρι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ασκληπιείο Βούλας και παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τους κρατήσουν στη ζωή, δυστυχώς κατέληξαν.

Ο Χρήστος Λόλας ήταν ο πρώτος διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του «Ευαγγελισμός» και υπηρέτησε στο ΕΣΥ για 20 χρόνια από το 1985.

Υπήρξε πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Συμποσίου των Επτά Σοφών που είχε διοργανωθεί το 2007, και είχε τότε τόνισει ότι η ιδέα της αναβίωσης των συμποσίων των επτά σοφών ξεκίνησε από μια ομάδα καρδιοχειρουργών, με το σκεπτικό ότι «πρέπει να κυριαρχήσει το πνεύμα σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση».

Είχε συγγράψει βιβλία και είχε δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε επιστημονικά και μη περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο. Ήταν μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών. Από τις πιο σημαντικές δραστηριότητές του ήταν ο αθλητισμός. Παλαιός παίκτης καλαθοσφαίρισης του Άρη Θεσσαλονίκης, ερασιτέχνης golfer. Ήταν πρόεδρος του Ομίλου Γκολφ Γλυφάδας… ένα σπορ αριστοκρατικού πνεύματος.

Γεννήθηκε στην Κοζάνη και σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου και εξειδικεύθηκε στη γενική χειρουργική. Κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε επί μια πενταετία στην καρδιοχειρουργική, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Oregon των ΗΠΑ και έλαβε τον τίτλο του Associate Professor.

Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και του ανατέθηκε η οργάνωση και λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Έγινε υφηγητής και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 ανέλαβε διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», εγκαινιάζοντας το 1990, με την πρώτη επιτυχή καρδιακή μεταμόσχευση, το πρώτο πρόγραμμα καρδιακών μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας…

 Πηγή: Φωτογραφίες – Αρχείο, notioanatolika.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X