Διεθνή

Πρόκληση Γιλντιρίμ: Οι υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ανήκουν και στην Τουρκία

Πρόκληση Γιλντιρίμ: Οι υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ανήκουν και στην Τουρκία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει τη ρητορική της η Άγκυρα με αφορμή το ότι η εταιρεία Total αποφάσισε να επανεξετάσει το δυναμικό του Οικοπέδου 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά από την ανακάλυψη, στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, του μεγάλου κοιτάσματος «Ζορ» το 2015, το οποίο απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το Οικόπεδο 11, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για εξεύρεση ανάλογων κοιτασμάτων, κλιμακώνει τη ρητορική της η Άγκυρα .

Ως τις 20 Ιουλίου η γαλλική Total, θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τον έτερο κολοσσό, την ιταλική ENI, την πρώτη γεώτρηση, στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του Οικοπέδου 11.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τόνισε ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους.

Κάλεσε τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Το πρόγραμμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ εισέρχεται στη σημαντικότερη ως σήμερα φάση, με τον Νίκο Αναστασιάδη να στέλνει «προκαταβολικό μήνυμα» στην Άγκυρα ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε τυχόν πιέσεις για αναβολή των γεωτρήσεων, αρχής γενομένης από το Οικόπεδο 11.

«Ούτε πιέσεις ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X