Επιλογές

Πως θα εξαγοράσουν πλασματικά έτη ασφάλισης οι μη μισθωτοί-Εγκύκλιος ΕΦΚΑ

Πως θα εξαγοράσουν πλασματικά έτη ασφάλισης οι μη μισθωτοί-Εγκύκλιος ΕΦΚΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο μεγάλες κατηγορίες χωρίζονται οι μη μισθωτοί  που επιθυμούν να εξαγοράσουν χρόνια ασφάλισης.

Αυτό προκύπτει από ειδική εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τη διαδικασία της εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης μη μισθωτών ασφαλισμένων, που εξέδωσε η διοίκηση.

Η  διάκριση που υπάρχει στην κατηγορία των μη μισθωτών, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σχετίζεται με τον χρόνο υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης καθώς και με το αν κατά την ημερομηνία αυτή, οι ασφαλισμένοι ήταν ενεργοί ή μη.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη διάκριση καθορίζεται και το ύψος της εισφοράς για την εξαγορά. Κριτήριο για τη διάκριση είναι ο χρόνος που άρχισε να ισχύει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, δηλαδή η 13η Μαΐου 2016.

Η πρώτη κατηγορία, αφορά σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 13 Μαΐου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016. Στην περίπτωση αυτή η εισφορά για την εξαγορά υπολογίζεται στο μηνιαίο εισόδημα με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους (2015).

Εάν πρόκειται για ασφαλισμένους σε διακοπή, διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:

  • Για όσους έχουν διακόψειμέχρι και 31/12/2014λαμβάνεται υπόψη ως μηνιαίο εισόδημα το ελάχιστο προβλεπόμενο των ασφαλισμένων για περισσότερα από 5 χρόνια, κατά περίπτωση.

Δηλαδή, τα 586,08 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους αυτοαπασχολούμενους ή τα 410,26 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ.

  • Για όσους έχουν διακόψειαπό 1/1/2015 μέχρι και 31/12/2016η εισφορά υπολογίζεται στο μηνιαίο εισόδημα με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του έτους 2015.

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1/1/2017 και όσες θα υποβάλλονται στο μέλλον.

Για τους ενεργούς ασφαλισμένους, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι εκκρεμεί ο προσδιορισμός της εισφοράς καθώς σχετίζεται με την εκκαθάριση των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους.
Στην περίπτωση ασφαλισμένων σε διακοπή, προβλέπονται τα εξής:

  • Για όσους έχουν διακόψειμέχρι και 31/12/2014λαμβάνεται υπόψη ως μηνιαίο εισόδημα το ελάχιστο προβλεπόμενο άνω πενταετίας, κατά περίπτωση (586,08 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους ή 410,26 ευρώ για ασφαλισμένους  πρώην ΟΓΑ).
  • Για όσους έχουν διακόψειαπό 1/1/2015 έως 31/12/2016η εισφορά υπολογίζεται στο μηνιαίο εισόδημα με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του έτους 2015.
  • Για όσους έχουν διακόψειμετά την 1/1/2017εκκρεμεί ο προσδιορισμός της εισφοράς καθώς σχετίζεται με την εκκαθάριση των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X