Επιλογές

Πως μπορείτε να πάρετε μεγαλύτερη σύνταξη-Σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό

Πως μπορείτε να πάρετε μεγαλύτερη σύνταξη-Σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οποιος θέλει να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη, θα μπορεί αρκεί να πληρώσει περισσότερες εισφορές.

Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις πολύ σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό που προωθεί ο Τάσος Πετρόπουλος και θα ανακοινώσει την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι με την Εφη Αχτσιόγλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Euro2day.gr, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι εξής διατάξεις:

Άτοκη επιστροφή εισφορών, όταν ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει υψηλότερες από τις προβλεπόμενες. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η επιστροφή θα γίνεται μετά από συμψηφισμό με τα εισοδήματα του 2016. Μετά την εκκαθάριση, θα υπάρχει δυνατότητα  δημιουργίας πιστωτικού υπόλοιπου.

Δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών στους αγρότες. Η εξαγορά θα γίνεται στο 20% επί του κατώτατου ασφαλισταίου εισοδήματος, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού. 

Ενιαίος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με συντελεστή 0,45 και για τα έτη ασφάλισης από το 2015 και μετά. Πρόκειται για σημαντική διάταξη που ανοίγει τον δρόμο έκδοσης χιλιάδων συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ, καθώς μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό, το υπουργείο Εργασίας και η ΕΛΣΤΑΤ να καταλήξουν στον μαθηματικό τύπο που προβλεπόταν στο νόμο Κατρούγκαλου.

– Θα εφαρμόζεται  και στους ασφαλισμένους του Δημοσίου διάταξη που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη. Έτσι, ενώ δημόσιος υπάλληλος που θα ελάμβανε πλήρη σύνταξη σε ηλικία 65 και 6 μηνών (και με βάση  τις μεταβατικές διατάξεις δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στα 58, δηλαδή νωρίτερα κατά 7 έτη και 6 μήνες) θα είχε μείωση του ποσού της σύνταξης 45% και επιπλέον ποινή μείωσης 10% επί του μειωμένου ποσού μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, με τη νέα διάταξη, το ανώτατο ποσοστό περικοπής περιορίζεται στο 30%.

-Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε περιπτώσεις ανεργίας θα αναζητούνται  αποδοχές τουλάχιστον 5 ετών. Αν αυτές δεν συμπληρώνονται από το  2002 και μετά, τότε η 5ετία θα μπορεί να συμπληρώνεται και με αποδοχές πριν από το 2002. Από το 2021 και μετά θα αναζητούνται έως και 10 έτη.

Αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών και νομικών, ώστε να καταβάλλουν εισφορές μόνο κατά την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. 

-Προβλέπεται δυνατότητα να αθροίζεται στους αιρετούς και το εισόδημα από άλλες δραστηριότητες για τον υπολογισμό της σύνταξης

Καταργείται η παραγραφή του δικαιώματος σύνταξης για υπαλλήλους του Δημοσίου, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση εντός τριετίας.

Καταργείται η αναστολή της σύνταξης για όσους φυλακίζονται.

Απαλλάσσονται όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη λόγω ψυχικών νοσημάτων από την υποχρέωση μείωσης της σύνταξής τους, όταν αναλάβουν κάποιο είδος εργασίας.

Εξάμηνη παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης, αν εκκρεμεί εξέταση από τα ΚΕΠΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X