Ελλάδα

ΡΑΕ: “Κρυφές” αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ

ΡΑΕ: “Κρυφές” αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σαρωτικές αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται με κρυφές αυξήσεις στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφενός ο κρατικός προϋπολογισμός να επιστρέφει τα ποσά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το ντίζελ των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ στα νησιά ώστε να μετριάζεται το βάρος στα νοικοκυριά, ωστόσο από την άλλη μεριά  πειράζει… τις κλίμακες χρέωσης των ΥΚΩ των λογαριασμών προκαλώντας πρόσθετα κόστη στους καταναλωτές.

Ειδικότερα και όπως αναφέρουν πηγές, η Αρχή καλεί το Δημόσιο να επιστρέψει το 2017 και 2018 100 εκατ. ευρώ, το μισό ΕΦΚ του ντίζελ για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στα νησιά, ώστε να μην πληρώσουν τα νοικοκυριά αναδρομικές αυξήσεις 360 εκατ. ευρώ για ΥΚΩ που παρείχε η εταιρία και δεν καλύφθηκαν τα έτη 2012 -2016.

Η πρόταση της ΡΑΕ αφορά στα αναδρομικά ποσά ΥΚΩ που δεν είχαν εκκαθαριστεί κατά τα έτη 2012 -2016 και τα οποία η ΔΕΗ, που είναι και η δεσπόζουσα στην προμήθεια, υπολόγιζε σε 735 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο για χρήματα τα οποία η δημόσια επιχείρηση θεωρούσε ότι έπρεπε να εισπράξει με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος καθώς τα ποσά που είχε συλλέξει από τους λογαριασμούς δεν αρκούσαν για να καλύψει τις δαπάνες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά (μονάδες με ντίζελ και μαζούτ) ώστε να απολαμβάνουν και οι κάτοικοι τους φθηνή κιλοβατώρα…

Ωστόσο, η ΡΑΕ, μετά από ενδελεχή έρευνα κατέληξε ότι τα ποσά που πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ με αυξήσεις των χρεώσεων ΥΚΩ δεν υπερβαίνουν τα 360 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, με βάση και τη δέσμευση του μνημονίου τα 360 εκατ. ευρώ θα επιμεριστούν σε βάθος πενταετίας από το 2018 έως το 2022. Δεν τα μοιράζει ισομερώς αλλά το μεγαλύτερο μέρος 125 εκατ. ευρώ ετησίως να πάει για τα χρόνια 2021 και 2022, τότε που θα έχουν λειτουργήσει η ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της μικρής Πελοποννήσου – Κρήτης.

Παράλληλα, η Αρχή επιδιώκοντας να περιορίσει την επιβάρυνση στα νοικοκυριά, εισηγείται μία πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και είναι επιτρεπτή από την κοινοτική νομοθεσία να επιδοτήσει… μέρος αυτού του ποσού ο κρατικός προϋπολογισμός.

Έτσι, προτείνει στο ΥΠΕΝ να επιστραφεί ο ΕΦΚ του ντίζελ κίνησης όχι εξ ολοκλήρου κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά κατά 100 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο και μάλιστα για τα έτη 2017 -2018. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν ακόμη και ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά.

Όλα αυτά βέβαια, θα πρέπει να πάρουν το “πράσινο” φως από τους θεσμούς μια και τα δημοσιονομικά της χώρας δεν σηκώνουν… τέτοια βάρη.  Αν υπάρξει άρνηση τότε οι καταναλωτές θα μετρήσουν ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Οι νέες κλίμακες κατανάλωσης ΥΚΩ

Η ΡΑΕ κατευθύνεται, χωρίς επίσης να έχει καταλήξει, σε επιλογή που να δείχνει τέσσερις κατηγορίες Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με εκπτώσεις οι οποίες θα κυμαίνονται από 20% έως και 80%.

Όσο τα ποσοστά θα μειώνονται τόσο περισσότερες θα είναι και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι. Το 80% π.χ. θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές του “εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης”.

Όπως και να χει θα θεσπιστούν αυστηρά εισοδηματικά, περιουσιακά και αποταμιευτικά κριτήρια, προκειμένου να χορηγείται το ΚΟΤ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΚΟΤ διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί και με τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 kwh – 1.500 kwh. Επίσης στην ίδια κατηγορία ανήκουν τρίτεκνοι με εισόδημα έως 23.500 ευρώ και τετραμηνιαία κατανάλωση 200 – 1.700 kwh.  Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία 67% και άνω καθώς και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X