Ελλάδα

Σεπτέμβριος, ο μήνας για τις τηλεοπτικές άδειες

Σεπτέμβριος, ο μήνας για τις τηλεοπτικές άδειες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση έχει το μυαλό της στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην ατζέντα εξετάζεται να βρεθεί και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Άλλωστε το νοικοκύρεμα του τηλεοπτικού τοπίου ήταν ένα από τα ζητήματα που είχε προτάξει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Να σας θυμίσω, όμως, ότι πριν από ένα χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανέβει στη ΔΕΘ ενώ ήταν εν εξελίξει και η πολιτική θύελλα για τις τηλεοπτικές άδειες (και η δεύτερη αξιολόγηση «ανοιχτή»).

Εντός του επόμενου μήνα, και καθώς όλοι έχουν ήδη επιστρέψει από τις διακοπές τους, αναμένεται συνάντηση του υπουργού ΨΗΠΤΕ, Νίκου Παππά με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλέορασης.

Δορυφόροι του υπουργείου εκτιμούν ότι το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού το Σεπτέμβριο. Άλλωστε η υλοποίηση της διαδικασίας απαιτεί το χρόνο της διότι αποτελείται από διάφορα στάδια, κάποια από τα οποία είδαμε πέρσι. Το πως θα γίνει ο διαγωνισμός είναι υπόθεση- και αυτή- του ΕΣΡ.

Ένα θέμα προς αποσαφήνιση, από πλευράς ΕΣΡ, είναι αν το εποπτικό όργανο στην προκήρυξη του διαγωνισμού για άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα, θα συμπεριλάβει και στοιχεία- ενδεχομένως του αριθμού αδειών και το τίμημα έστω- για την δεύτερη κατηγορία, των θεματικών, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες ή εταιρικά σχήματα να κάνουν τα σχέδια τους.

Κάτι τέτοιο, βεβαία, δεν είναι απλό. Το ΕΣΡ γνωμοδοτεί και ο υπουργός αξιολογεί, εγκρίνει ή απορρίπτει. Που σημαίνει ότι αν η πρόθεση του οργάνου και της κυβέρνησης είναι να δώσει στην τηλεοπτική αγορά μια εικόνα πιο «ανοιχτή» θα πρέπει να περιμένουμε κατ αρχήν σχετική πρόταση του αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής προς τον υπουργό το προσεχές διάστημα.

Το ΕΣΡ, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του στο κοντινό παρελθόν, έδειξε να το έχει «στα υπόψην». Μένει να φανεί αν το μέλημα που εκφράστηκε αποτυπωθεί στο χαρτί και γίνει πράξη.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση μελετά να φέρει πρόταση νόμου για τις άδειες ραδιοφώνου, επίσης μέσα στο Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο της συνάντησης υπουργού- ΕΣΡ θα τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα αυτό.

Μαθαίνω, ως eretikos, ότι παράλληλα με το σχέδιο νόμου για τις ραδιοφωνικές άδειες θα παρουσιαστεί πρόταση χάρτη συχνοτήτων που θα σημάνει την εκκίνηση δημόσιας διαβούλευσης ώστε οι αρμόδιοι και θεσμικοί φορείς να εκφράσουν απόψεις, γνώμες, προτάσεις, αντιρρήσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X