Επιλογές

Στα ¨κοράκια¨ κόκκινα δάνεια 5,8 δισ. ευρώ

Στα ¨κοράκια¨ κόκκινα δάνεια 5,8 δισ. ευρώ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε πορεία πώλησης προβληματικών δανείων, ονομαστικής αξίας άνω των 5,8 δισ. ευρώ, βρίσκονται οι συστημικές τράπεζες.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, αφενός πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων ή χρέη από κάρτεςγια τα οποία έχουν σχηματίσει υψηλές προβλέψεις ή τα έχουν διαγράψει.

Στο σκέλος της πώλησης καταγγελμένων δανείων, χωρίς ιδιαίτερες εξασφαλίσεις, τις εξελίξεις θα τον καθορίσει η κατάληξη του εν εξελίξει διαγωνισμού πώλησης από την Eurobank χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων, ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ.

Οι δεσμευτικές προσφορές για το παραπάνω χαρτοφυλάκιο προβλέπεται να κατατεθούν ως τις  25 Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται η χορήγηση μικρής παράτασης, εφόσον ζητηθεί από την πλευρά των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Πρόκειται για 220 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια (καταναλωτικά, ποσά από υπερανάληψη μετρητών και πιστωτικές κάρτες) που βρίσκονται σε καθυστέρηση πολλών ετών.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για μικρά ποσά (σ.σ ο μέσος όρος ανεξόφλητου υπολοίπου είναι μικρότερος των 10 χιλ. ευρώ), υπάρχουν προσδοκίες ότι μπορεί να δοθεί τίμημα άνω του 5% της ονομαστικής αξίας του δανείου.

Δηλαδή, για κάθε 1 ευρώ ονομαστικής απαίτησης ο αγοραστής να πληρώσει τουλάχιστον 5 σεντ.

Αν οι προσδοκίες επιβεβαιωθούν, η Eurobank θα εγγράψει μικρό κεφαλαιακό κέρδος και θα ενισχύσει τη ρευστότητά της. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να μπουν «πωλητήρια» σε δάνεια με αντίστοιχα χαρακτηριστικά από άλλες συστημικές τράπεζες, ώστε σταδιακά να αρχίσει να δημιουργείται βάθος στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αγορά εκτιμά ότι αθροιστικά η Alpha Bank και η Πειραιώς θα επιχειρήσουν να πουλήσουν δάνεια ονομαστικής αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X