Διεθνή

Στους δρόμους οι Γάλλοι κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης – Διαιρεμένα τα συνδικάτα

Στους δρόμους οι Γάλλοι κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης – Διαιρεμένα τα συνδικάτα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη πρόκληση για το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα σήμερα στους δρόμους, καθώς εργαζόμενοι που ανήκουν στο αριστερό συνδικάτο CGT θα διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα εναντίον της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.
Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλη την εργατική τάξη, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο επικεφαλής του CGT, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν «κοινωνικό πραξικόπημα», όμως ο γάλλος πρόεδρος μπορεί να νιώθει πιο άνετα καθώς οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικλες ενώσεις της χώρας του εμφανίζονται διαιρεμένες όσον αφορά τα μέτρα που προωθεί.
Η κυβέρνηση παρουσίασε τον περασμένο μήνα μέτρα που συμπεριλαμβάνουν τη θέσπιση ορίου στις αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε περιπτώσεις απολύσεων που κρίνονται άδικες, πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες στις εταιρείες όσον αφορά τις απολύσεις, τις προσλήψεις, την κατάρτιση επιχειρησιακών (αντί των κλαδικών) συμβάσεων και τον καθορισμό των όρων απασχόλησης. Σχεδιάζει να υιοθετήσει τα μέτρα αυτά την 22α Σεπτεμβρίου.
«Είμαι απόλυτα αποφασισμένος και δεν θα υποχωρήσω μπροστά στους λουφαδόρους, τους κυνικούς, τους σκληροπυρηνικούς», είπε ο Μακρόν σε γάλλους επιχειρηματίες την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Τα δικαιώματα των γάλλων εργαζομένων προστατεύονται εδώ και δεκαετίες από μια ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία. Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι ο κώδικας αποθάρρυνε τις επενδύσεις, επιβράδυνε την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X