Διεθνή

Συνταγματικό χάος στη Βενεζουέλα – Φήμες για απόπειρα πραξικοπήματος

Συνταγματικό χάος στη Βενεζουέλα – Φήμες για απόπειρα πραξικοπήματος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα: σύμφωνα με το σοσιαλιστικό κόμμα του προέδρου Νικολάς Μαντούρο, στρατιωτικές μονάδες στην πόλη Βαλένσια, 170 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Καράκας, επιχείρησαν πραξικόπημα,  το οποίο κατεστάλη. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συλλήψεις στασιαστών. Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει ότι έγιναν “τρομοκρατικές επιθέσεις”, αλλά υποστηρίζει ότι σε όλες τις υπόλοιπες στρατιωτικές μονάδες της χώρας επικρατεί πλήρης τάξη και ασφάλεια.

Η πολιτειακή κρίση οξύνεται, καθώς η νεοσυσταθείσα Συνταγματική Συνέλευση, που προέκυψε από τις διαμφισβητούμενες εκλογές της περασμένης Κυριακής, ανέλαβε καθήκοντα και αποφάσισε πάραυτα να απαλλάξει από τα καθήκοντά της τη γενική εισαγγελέα της χώρας Λουίζα Ορτέγκα Ντίαζ. Πρόκειται για τη δικαστικό, η οποία με προσφυγή στη δικαιοσύνη είχε επιχειρήσει να αποτρέψει τη συστατική συνεδρίαση της Συνέλευσης, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει ενδείξεις για νοθεία στις εκλογές. Τώρα η Ορτέγκα Ντίαζ όχι μόνο παραγκωνίζεται, αλλά και απειλείται η ίδια με δικαστικές περιπέτειες. Η κυβέρνηση του Νίκολας Μαντούρο έχει απαγορεύσει την έξοδό της από τη χώρα, ενώ παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της.

Για συνταγματικό πραξικόπημα κάνει λόγο η αποπεμφθείσα γενική εισαγγελέας

Η ίδια κάνει λόγο για “συνταγματικό πραξικόπημα”. Παρόμοια θέση εκφράζει και ο πρόεδρος της, περιθωριοποιημένης πλέον, Εθνοσυνέλευσης Χούλιο Μπόρχες: “Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, δεν υπάρχει άλλο θεσμικό όργανο που να μπορεί να αποπέμψει ή να ορίσει έναν γενικό εισαγγελέα, παρά μόνο η ίδια η Εθνοσυνέλευση”, επισημαίνει. “Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αγνοεί την Εθνοσυνέλευση δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες και σημαίνει ότι δρομολογείται ένα πραξικόπημα στη χώρα”, δηλώνει ο Μπόρχες. Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν “προσπάθεια εγκαθίδρυσης αυταρχικού καθεστώτος” την αποπομπή της Ορτέγκα Ντίαζ. Την απομάκρυνση της εισαγγελέως καταδικάζει και η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέτ.

Η Συνταγματική Συνέλευση υποκαθιστά πλέον την Εθνοσυνέλευση και καλείται να επεξεργαστεί το νέο Σύνταγμα της Βενεζουέλας, το οποίο προφανώς θα ενισχύει τις αρμοδιότητες του προέδρου. Σε υψηλούς τόνους, ο νέος γενικός εισαγγελέας (και- ελέω Μαντούρο- διάδοχος της Ορτέγκα Λόπεζ) Ταρέκ Γουίλιαμ, στηλιτεύει τη στάση της αντιπολίτευσης. Επιπλέον επισείει την απειλή έξωθεν επέμβασης και προβάλλει εαυτόν ως εγγυητή της ενότητας. “Πρόκειται για μία απειλή, για ένα σκοτεινό νέφος που καλύπτει τον λαό και είναι η ξένη επέμβαση. Η Γενική Εισαγγελία, που λαμβάνει εντολή από την Εθνική Συντακτική Συνέλευση, θα πράξει ό,τι μπορεί ώστε να διαφυλάξει την ειρήνη και την εθνική ενότητα”, διακηρύσσει ο Ταρέκ Γουίλιαμ εν μέσω χειροκροτημάτων.

Ο πρόεδρος Μαντούρο επιμένει στη Συντακτική Συνέλευση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης προσπαθεί να αποδομήσει το αφήγημα Μαντούρο, ότι οι πολίτες θα πρέπει να ενωθούν υπό την εξουσία του ενώπιον του εξωτερικού εχθρού, δηλαδή της Δύσης. Ο Χούλιο Μπόρχες δηλώνει ότι η ίδια η Βενεζουέλα κινδυνεύει πλέον με πλήρη απομόνωση. Αυτό άλλωστε, υποστηρίζει, αποδεικνύει η αποπομπή της χώρας από την Οικονομική Ένωση Μερκοσούρ, στην οποία συμμετέχουν οι αναδυόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής. “Σήμερα η Βενεζουέλα οδηγείται σε αποπομπή από τη Ζώνη Μερκοζούρ, διότι δεν έχουμε δημοκρατία. Δεν είναι μόνο η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες λοιπόν, είναι και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες διαμορφώνουν ενιαία στάση και ο μόνος που διαφοροποιείται είναι το καθεστώς του Νίκολας Μαντούρο. Σαν να είναι νησί, σαν την Κούβα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε η Βενεζουέλα να μην γίνει Κούβα” λέει ο αντιπολιτευόμενος Μπόρχες. Πάντως οι αρχές είχαν επιχειρήσει και μία ελάχιστη κίνηση αποκλιμάκωσης, απελευθερώνοντας τον εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπεζ, τον οποίο είχαν συλλάβει την Τρίτη, μαζί με τον πρώην δήμαρχο του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα. Ο Λόπες θα παραμείνει ωστόσο σε κατ΄οίκον περιορισμό, όπως συνέβαινε και πριν από τη σύλληψή του.

Πηγή: Deutsche Welle

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X