Ελλάδα

Τί αλλάζει στο νόμο για τα κανάλια και τις άδειες

Τί αλλάζει στο νόμο για τα κανάλια και τις άδειες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νερό στο κρασί του έβαλε ο Νίκος Παππάς και με τροπολογία διευκολύνει την πληρωμή του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες, την οργάνωση των καναλιών που θα πάρουν άδεια, ενώ κάνει υποχωρήσεις και στο θέμα του αριθμού των εργαζομένων.

Ειδικότερα σε αλλαγές  στη αδειοδοτική διαδικασία των τηλεοπτικών σταθμών προχώρησε  με τροπολογία το ΥΨΗΠΤΕ, ύστερα από πρόταση του ΕΣΡ, στο  πολυνομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου η συζήτηση του οποίου άρχισε μετά τις 19.30 στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Με την τροπολογία  το τίμημα για κάθε άδεια θα μπορεί να αποπληρωθεί σε δέκα ετήσιες ισόποσες δόσεις αντί για τρεις (ετήσιες) που όριζε ο νόμος ως τώρα.

Επίσης διπλασιάζει την προθεσμία σε έξι από τρεις μήνες,  στη διάρκεια της οποίας τα επιχειρηματικά σχήματα που θα λάβουν άδεια πρέπει να έχουν έτοιμες κτιριακές εγκαταστάσεις και αντιστοίχως επιμηκύνεται η χρονική περίοδος για να μπορέσουν να έχουν την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή.

Σολομώντεια λύση δίδεται στον όρο του αριθμού των εργαζομένων στην κατηγορία αδειών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου.  Αυτός παραμένει στα 400 άτομα, κατά μέσο όρο ετησίως, όμως δεν ορίζεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό, αλλά ως  υποχρέωση πλέον λειτουργίας.

Ορίζεται ρητά ότι οι μέτοχοι εταιρικών σχημάτων που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια δεν θα μπορούν να μετέχουν και σε εταιρείες τηλεπωλήσεων  και προβλέπεται ότι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των οικονομικών προσφορών που διενεργείται πριν από την ανακήρυξη των υπερθεματιστών θα πραγματοποιείται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και θα πρέπει αν έχει ολοκληρωθεί σε 45 ημέρες.

Εξάλλου για πρώτη φορά προβλέπεται πόρος για τη λειτουργία του ΕΣΡ, μέσω της αδειοδότησης. Κάθε χρόνο από το τίμημα της κάθε δόσης 50.000 ευρώ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού θα αποδίδονται στο Συμβούλιο. Το ποσό αυτό αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία αδειών και αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω για κάθε μια από τις άλλες κατηγορίες, δηλαδή στα 30.000 ευρώ για τις θεματικές και μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ για τις περιφερειακής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X