Επιλογές

Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο

Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Και είναι αυτό ένα από τα τρία σενάρια που μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις, καθώς και βαθμό ελευθερίας κινήσεων, ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας για τη χώρα μας.

Το δεύτερο σενάριο η παροχή πιστωτικής γραμμής, η οποία θα συνοδεύεται από ένα λάιτ μνημόνιο και τριμηνιαίους ελέγχους για να διαπιστώνεται αν εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για τη διετία 2019-2020.

Η τρίτη εκδοχή των εξελίξεων είναι και η πιο σκληρή, καθώς θα συνοδεύεται από ένα καθαρό μνημόνι. Είναι η εκδοχή που έχει τις λιγότερες πιθανότητες και η οποία αν τελικά επιβληθεί θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και ασφαλώς σεισμικές πολιτικές εξλίξεις. Και βεβαίως η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχτούν ένα πολύ σκληρό χτύπημα.

Αναλυτικά τα τρία σενάρια για τις εξελίξεις μετά τον Αύγουστο του 2018 είναι:

Το καλό που προβλέπει την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Πρωθυπουργός το έθεσε ως στόχο ήδη από τον Ιούνιο στο Συνέδριο του Εconomist όταν απέρριπτε την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή λέγοντας ότι αποτελεί «κεκαλυμμένο νέο μνημόνιο». Επομένως η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη λεγόμενη «καθαρή έξοδο» χωρίς πλαίσιο εποπτείας το οποίο θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις . Η εκδοχή αυτή προϋποθέτει την ολοκλήρωση τουλάχιστον δύο αξιολογήσεων ως το καλοκαίρι του 2018 ώστε να συγκεντρωθούν από τις δόσεις που θα εκταμιευθούν ταμειακά διαθέσιμα ύψους 15 δισ. ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν στην έξοδο στις αγορές με καλύτερους όρους.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει μέτρα για μετά το τέλος του Μνημονίου 3 (Αύγουστος 2018), την περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020. Στα μάτια των Ευρωπαίων τα μέτρα αυτά αποτελούν τη βάση για το νέο πλαίσιο εποπτείας που θα ελέγχει την εφαρμογή τους με επικρατέστερο σενάριο την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή ή Ενισχυμένη Πιστωτική Γραμμή. Και στις δύο περιπτώσεις προβλέπεται υπογραφή μνημονίου και τριμηνιαίες αξιολογήσεις από τους θεσμούς. Αν συμμετέχει η όχι το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις για το χρέος και την πορεία του ESM προς τη μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Το πιθανότερο είναι ότι το νέο πλαίσιο εποπτείας θα έχει διετή διάρκεια και θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Το χειρότερο σενάριο, το οποίο έχει και τις πιο μικρές πιθανότητες και το οποίο θα πυροδοτήσει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις και ενδέχεται να προκύψει μόνον αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τα 113 προαπαιτούμενα του Μνημονίου, είναι ένα πλήρες και καθαρό μνημόνιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X