Ελλάδα

Τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη! Ερχονται τα ευρωοομόλογα μέσω Ισπανίας

Τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη! Ερχονται τα ευρωοομόλογα μέσω Ισπανίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Όλα θα αλλάξουν ριζικά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αν η Ισπανία καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
«Η Ισπανία θα στοιχηματίσει στα ευρωομόλογα, ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών που θα εκδίδει ευρωομόλογα, τα οποία θα έχουν ασφαλώς επαρκή αξιοπιστία και υποστήριξη από τις αγορές, ώστε να μπορούμε όλοι μας να χρηματοδοτούμαστε με πολύ χαμηλές τιμές» είπε συγκεκριμένα ο Ραχόι μετά τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο
Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη τετραμερή σύνοδο με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία την 28η Αυγούστου, δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.
Και συνέχισε τονίζοντας ότι «η Ισπανία θα ταχθεί υπέρ ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, υπέρ ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που θα επιτρέψει την προοδευτική προσέγγιση του βιοτικού επιπέδου και του πλούτου όλων των ευρωπαϊκών χωρών».
Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα στην τετραμερή σύνοδο η Αγγελα Μέρκελ αναμένεται να βρεθεί από τη μία πλευρά μόνη, τουλάχιστον στο σκέλος τοπυ ευρωομόλογου, ενώ από την άλλη θα είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πάολο Τζεντιλόνι και ο Μαριάνιο Ραχόι, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν πιστός στη Γερμανίδα καγκελάριο.
Υπενθυμίζεται ότι υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος είχε υποστηρίξει τον Ιούνιο ότι χρειάζεται μια βαριά μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», που εν μέρει θα αναλάμβανε τη διαχείριση του προϋπολογισμού των κρατών μελών.
Το ταμείο αυτό θα μπορεί «να αποφασίσει κεντρικά για ένα ορισμένο ποσοστό των εθνικών προϋπολογισμών» ή για «ένα ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων, που θα μπορεί να μειώνει ή να αυξάνει τις δαπάνες» ώστε να επιτυγχάνεται μια στέρεη «δημοσιονομική θέση» είχε πει ο Ντε Γκίντος σε μια συνέντευξη που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Financial Times.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία πριν από τρεις μήνες στη Γαλλία, επίσης θέλει η ευρωζώνη να αποκτήσει υπουργό Οικονομικών και δικό της προϋπολογισμό, κάτι όμως που θα απαιτούσε αλλαγή των συνθηκών.
Η Άγγελα Μέρκελ έχει δηλώσει έτοιμη να συζητήσει τη δημιουργία ενός τέτοιου υπουργείου και ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, έπειτα από την κοινή γαλλογερμανική υπουργική σύνοδο στο Παρίσι τη 13η Ιουλίου. Αλλά οι ιδέες κάθε άλλο παρά δημοφιλείς είναι στη Γερμανία, όπου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές την 24η Σεπτεμβρίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X