Πολιτική

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη διακυβέρνηση της χώρας, θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην βραδινή ομιλία του στο Βελλίδειο ενώπιον των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και την αυριανή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Στόχος του κεντρικός είναι να προσπαθήσει να πείσει ότι μοναδική αξιόπιστη λύση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ και θα ξεδιπλώσει το όραμά του για την επόμενη μέρα και τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του

Το κεντρικό σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα»,

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μία εβδομάδα μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι «ήλθε και απήλθε χωρίς να έχει δώσει καμία ουσιαστική απάντηση στις αγωνίες και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών». Κάτι που θα επιδιώξει να πράξει ο ίδιος, αναπτύσσοντας -σύμφωνα με τους συνεργάτες του- ένα τεκμηριωμένο σχέδιο, χωρίς ανέξοδες λαϊκίστικες υποσχέσεις, που θα εστιάζει στο τρίπτυχο «δουλειές για τους πολλούς, μείωση φόρων και προστασία των αδυνάτων».

Σε οικονομικό επίπεδο, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επικεντρωθεί στους παράγοντες που θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου: την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής (φοροελαφρύνσεις και μείωση των κρατικών δαπανών), τις θαρραλέες διαρθρωτικές αλλαγές πέρα και πάνω από το μνημόνιο (στήριξη και απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, επενδύσεις, πρωτογενής τομέας, ενέργεια) και στην ρευστότητα της οικονομίας (ΕΣΠΑ, ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου).

Βασικοί αποδέκτες των μηνυμάτων του προέδρου της ΝΔ θα είναι οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες και οι νέοι. «Θα μιλήσω αρκετά για εσάς στην ομιλία μου», είπε χθες, σε χαλαρή συζήτηση που είχε με νέα παιδιά στην πλατεία Αριστοτέλους, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Παράλληλα, έμφαση θα δώσει στην ανάγκη ενίσχυσης των θεσμών, βελτίωσης της ποιότητας δημοκρατίας, του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και της σχέσης του με τους πολίτες. Όπως θα τονίσει, «πρέπει να αφήσουμε πίσω τις αυταπάτες και τις ιδεοληψίες και να αγκαλιάσουμε την αλήθεια, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας από τα δεσμά του κρατισμού». Στόχος του, σύμφωνα με τακτικό συνομιλητή του, είναι «μια ισχυρή δημοκρατία με στιβαρούς θεσμούς που εγγυώνται δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία».

Το όραμά του για την πατρίδα μας, θα πει, είναι να πετύχει την ευημερία και την προκοπή για όλους. «Να είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια, με πραγματική ελευθερία και γνήσια αλληλεγγύη», όπως χαρακτηριστικά θα σημειώσει.

Ξεχωριστή θέση στην σημερινή ομιλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχουν τρεις τομείς που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη: η παιδεία, η υγεία και η δημόσια ασφάλεια. Μόνο τυχαίες δεν ήταν χθες η επίσκεψή του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, η συνάντησή του με μαθητές και φοιτήτριες που διακρίθηκαν σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, καθώς και η ομιλία του στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, όπου συνομίλησε με στελέχη επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.

Ανάμεσα στα άλλα, θα ταχθεί υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και θα επαναλάβει ότι η ΝΔ θα καταργήσει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο -όπως θα πει- «θα αποτελεί παράδειγμα πως μια κυβέρνηση χωρίς γνώση σχέδιο και φραγμούς επιχείρησε εν μέσω θέρους να γυρίσει δεκαετίες πίσω την παιδεία». Για την υγεία, θα καταγγείλει την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο νέες δομές στην υγεία που δεν θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες». Αναφορικά με την προστασία του πολίτη, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι για τη ΝΔ «η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, προϋπόθεση ελευθερίας και Δημοκρατίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής στον τόπο, ενώ θα μιλήσει και για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησής του. Μία από αυτές, όπως είπε και χθες κατά την πρώτη μέρα παραμονής του στην συμπρωτεύουσα, θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, επαναφέροντας την ενισχυμένη αναλογική αλλά με ορισμένους εκσυγχρονισμούς του σημερινού εκλογικού συστήματος.

«Θα προτείνουμε ένα σύγχρονο σύστημα με κάποια πρόβλεψη για bonus, αλλά δεν θα επιστρέψουμε στο σημερινό σύστημα με τις 50 έδρες», τόνισε, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως το κόμμα του θα διερευνήσει το πεδίο για ευρύτερες συνεργασίες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X