Αναλύσεις

Τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα

Τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι συμβολισμοί κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, θα είναι κυρίαρχοι.

Με πρώτο και σπουδαιότερο την ομιλία που θα απευθύνει από το λόφο της Πνύκας και θα έχει στο κέντρο της τις μεταρρυθμίσεις και τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας σε μια κίνηση υψηλού ευρωπαϊκού συμβολισμού, θέλει να εγκαινιάσει τη νέα περίοδο της εκδημοκρατικοποίησης των θεσμών της Ευερωπαϊκής Ενωσης από την τοποθεσία απ΄ όπου συνεδρίαζε η εκκλησία του δήμου στην αρχαία Αθήνα και ξεκίνησε η δημοκρατία.

Κι΄ αυτό παράλληλα με την οικονομική και νομισματική εμβάθυνση. Πρόκειται μεταφορικά για την επανίδρυση ενός “Εργαστηρίου Δημοκρατίας” συμβολικά από το ίδιο σημείο που ξεκίνησε πριν από αιώνες.

Η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα εντάσσεται στη μακρά συνέχεια των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και των επισκέψεων των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όμως ο Εμανουέλ Μακρόν επιλέγει έναν εξωθεσμικό τόπο για να απευθύνει την δημόσια ομιλία του στην Αθήνα παρουσία νέων, καθηγητών και σπουδαστών της γαλλικής γλώσσας, ως σύμβολο της νέας σελίδας που ανοίγεται μετά το ξεπέρασμα τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και της κρίσης εμπιστοσύνης, επισημαίνουν πηγές της γαλλικής προεδρίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δείξει ότι η αναδιάρθρωση της Ευρώπης περνά μέσα από την δημοκρατική αναδιάρθρωση.

Εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαίο το πολιτικό timing των δηλώσεων Μοσχοβισί προχθές περί παραβίασης κάθε δημοκρατικού κανόνα, από τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην ευρωζώνη, ούτε οι αποκαλύψεις Γκάμπριελ, για την σταθερή εμμονή Σόιμπλε στην διάλυση της ευρωζώνης υπό την σημερινή της σύνθεση, αρχής γενομένης με ένα Grexit.

Ο Μακρόν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, σκοπεύουν να δώσουν από την Πνύκα το συμβολικό μήνυμα της αλλαγής της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, μέσα από την εκδημοκρατικοποίηση θεσμών και διαδικασιών, στους κόλπους της ευρωζώνης.

Πάντως, όπως δήλωσε στο γαλλικό Πρακτορείο πηγή των Ηλυσίων «ο Πρόεδρος Μακρόν θα στείλει στην Ελλάδα ένα μήνυμα εμπιστοσύνης για την ανάκαμψη» σε αυτή τη χώρα «σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης».

Μιλώντας για την ανάκαμψη και την ελληνική οικονομία, επισήμανε ότι «θα πρέπει να συνοδεύσουμε την Ελλάδα σε αυτή την πιο θετική φάση που ξεκινά και είναι, όπως ελπίζουμε, συμβολική για μια νέα φάση στην Ευρωζώνη».

Ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται στην επίσκεψή του αυτή από τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ και από περίπου 40 στελέχη γαλλικών εταιρειών διότι η Γαλλία θα πρέπει να αδράξει τις «σημαντικές ευκαιρίες» που κρύβει η χώρα και οι οποίες συχνά δεν γίνονται αντιληπτές.

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, οι υποδομές στις μεταφορές, το περιβάλλον και υπάρχει πληθώρα γαλλικών επιχειρήσεων που εκφράζουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ανάμεσά τους, και εκτός των μεγάλων ομίλων, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και start ups που θα είναι παρούσες κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Η Γαλλία επιθυμεί να στηρίξει την Ελλάδα στη νέα αυτή φάση, για την οποία εκφράζεται η ελπίδα ότι θα είναι μία συμβολική φάση για την Ευρώπη στο σύνολό της.Ο ίδιος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να διασφαλίσει τη συνέχιση της στήριξης της Γαλλίας , αλλά και να εγγυηθεί την προσωπική του στήριξη στη νέα φάση

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X