Παρασκήνιο

Το παρασκήνιο για την έξοδο στις αγορές

Το παρασκήνιο για την έξοδο στις αγορές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το θέμα”. Την απάντηση αυτή έδωσε στον eretikos.gr υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή με γνώση τα τεκταινόμενα για το χρέος.

Ηταν η απάντηση στο ερώτημα αν ως την Τετάρτη θα υπάρξει έξοδος στις αγορές ομολόγων για δανεισμό 2 ως 3 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα είναι έτοιμα για την έξοδο στις αγορές και αναμένεται η τελική απόφαση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται αυτό να γίνει και μετά την Πέμπτη, αν η απόφαση του ΔΝΤ και η φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί για το χαρακτηρισμό του χρέους και τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα με 1,6 δισ. ευρώ ως τον Αύγουστο του 2018, στέλνει θετικά μηνύματα στις αγορές.

Στο παζλ να προσθέσουμε και την απόφαση της Standard & Poors για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας η οποία θα εκδοθεί την Παρασκευή 21 Ιουλίου. Αν υπάρξει αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα για παράδειγμα, τότε τα επιτόκια θα είναι ακόμα πιο χαμηλά.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έλεγε υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, η συγκυρία θα είναι ευνοϊκή.

Και σύμφωνα με τις πληροφορίες η ημερομηνία εξόδου στις αγορές θα μπορούσε να είναι η Δευτέρα 24 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένη με ένα επιτόκιο χαμηλότερο από το 4,95% που δανείστηκε ο Σαμαράς το 2014 και πολύ ικανοποιημένη, αν αυτό ήταν κοντά στο 4,50%.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο τάσεις. Εκείνη που υποστηρίζει την έξοδο στις αγορές τώρα για να αξιοποιηθεί η θετική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί και προπαντός να δοθεί σήμα στους επενδυτές ότι η χώρα βαδίζει προς την ομαλοποίηση και την κανονικότητα.

Και η δεύτερη της οποία οι οπαδοί συνιστούν υπομονή και έξοδο μετά τον Οκτώβριο όταν ενδεχομένως να έχουν υπάρξει περαιτέρω διευκρινίσεις (τουλάχιστον προθέσεων) για το χρέος και η οικονομία θα έχει δείξει καλά αποτελέσματα στο σκέλος της ανάπτυξης, ενώ ενδεχομένως να έχει κλείσει και η τρίτη αξιολόγηση, οπότε το επιτόκιο θα είναι ακόμα χαμηλότερο και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα μπορούσε να βρεθεί ακόμα και κάτω από το 4%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X