Ελλάδα

Το bra de fer και η «σιγή ασυρμάτου» για τις τηλεοπτικές άδειες

Το bra de fer και η «σιγή ασυρμάτου» για τις τηλεοπτικές άδειες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα άτυπο bra de fer συνέβη πριν από λίγες ημέρες σε επιχειρηματικό επίπεδο με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες που το ακολουθησε «σιγή ασυρμάτου» από την πλευρά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Νύχτα, για την ακρίβεια μεσάνυχτα της προπερασμένης Τρίτης, οι καναλάρχες αποφάσισαν το πρωί της επομένης να επισκεφθούν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Στη συνάντηση που είχαν με τα μέλη της Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής  τα στελέχη που εκπροσωπούσαν τους καναλάρχες έδειξαν ξεκάθαρα ότι σχεδίαζαν νομικές προσφυγές τόσο για την επικείμενη αδειοδότηση όσο και για την αναμενόμενη πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου που ήθελε να νομοθετήσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Για το δεύτερο, πάντως, άφησαν ανοιχτό παράθυρο συνεννόησης.

Αμέσως μετά η ΕΙΤΗΣΕΕ, στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου χαρακτήρισε ανεφάρμοστα όσα προβλέπονταν στο πολυνομοσχέδιο για την πλατφόρμα διάθεσης τηλεοπτικού χρόνου και πρότεινε να θέσει η πολιτεία τους κανόνες για τη διαφάνεια και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (κανάλια, διαφημιστές και διαφημιζόμενοι) να δημιουργήσουν όρους και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΤΗΣΕΕ είχαν επιμείνει στην πρότασή τους να δίνονται άδειες με απλή αίτηση του ενδιαφερόμενου και καταγραφή σε σχετικό μητρώο ενώ για το τίμημα είχαν προτείνει να δίνεται ένα ποσό που θα πηγαίνει στον προϋπολογισμό του ΕΣΡ. Απέφυγαν να πουν συγκεκριμένο ποσό και έκαναν λόγο για ανάγκη να υπάρξει σχετική μελέτη.

Ζήτησαν όπως είπαν τότε από το ΕΣΡ «οδικό χάρτη» σχετικά με τα κανάλια που θα αδειοδοτηθούν σε όλες τις κατηγορίες: εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού χαρακτήρα, θεματικής αλλά και περιφερειακής εμβέλειας. Αίτημα λογικό ώστε κάθε κανάλι να κάνει τους σχεδιασμούς του. Και τουλάχιστον από την πλευρά του ΕΣΡ, όσο είναι σε θέση να γνωρίζω ως eretikos, είναι στα υπόψη. Μένει να φανεί, πάντως, το επόμενο διάστημα τι θα κάνει το Συμβούλιο στο σημείο αυτό για να αποφευχθεί η αναστάτωση που είχε προκληθεί πέρσι τέτοια εποχή όταν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν «παγώσει» με την-σπασμωδική- κίνηση της κυβέρνησης. Πάντως λέγεται ότι το Συμβούλιο έχει στα υπόψη να καταθέσει ένα είδος «magna carta» για τις τηλεοπτικές άδειες και μάλιστα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Η απόκριση του ΕΣΡ ήταν άμεση. Την προπερασμένη Παρασκευή έστειλαν την γνωμοδότηση τους η οποία επικυρώθηκε με υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία η τιμή εκκίνησης για απόκτηση κάθε μια από τις επτά τηλεοπτικές άδειες της πρώτης κατηγορίας ορίστηκε στα 35 εκατ. ευρώ.

Μια μικρή παρένθεση- σημείωση εδώ. Σε σχέση με τον περσινό αλήστου μνήμης διαγωνισμό για μόλις τέσσερις άδειες, συνυπολογίζοντας όμως και τα νέα δεδομένα, ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε, καταρρίφθηκαν τα κυβερνητικά επιχειρήματα του προηγούμενου καιρού (έρευνα ινστιτούτου Φλωρεντίας για το πολύ τέσσερις άδειες, περιορισμένη διαφημιστική πίτα κλπ), πλέον όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα βρεθούν δυνητικά, με μια άδεια στο χέρι, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να περισσέψει τουλάχιστον μία. Κλείνει η παρένθεση.

Το ΕΣΡ με την κίνηση αυτή- να προσδιορίσει τον αριθμό των αδειών σε επτά και το τίμημα στα 35 εκατ. ευρώ ανα άδεια- έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, σε κυβέρνηση και τηλεοπτική αγορά, ότι δεν δέχεται πιέσεις.

Από την πλευρά των καναλιών η σιγή ασυρμάτου είναι αξιοσημείωτη έως και περίεργη.

Ενδεχομένως να τηρούσαν στάση αναμονής για την εξέλιξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Πιθανόν εκτιμούσαν ότι η Αντιπολίτευση θα σταθεί «απέναντι» στην πρόταση Παππά και ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία.

Στις αναγνώσεις της πρότασης νόμου που προηγήθηκαν, στις Επιτροπές,  τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στην πλειονότητα τους την αποδέχθηκαν επι της Αρχής, επιφυλάχθηκαν όμως να απαντήσουν στην Ολομέλεια.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η εξέλιξη μάλλον απρόσμενη για τους καναλάρχες που περίπου επιθυμούσαν «και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο», αν και όλοι συμφωνούσαν- και συμφωνούν- ότι πρέπει να δοθούν άδειες.

Αλλά και απο κυβερνητικής πλευράς, η αδιάλλακτη στάση εγκαταλείφθηκε. Ακόμα και στην διάταξη που ήθελε όλες οι διαφημίσεις να βγαίνουν στο σφυρί έγινε τροποποίηση. Σύμφωνα με αυτήν δίνεται η δυνατότητα απευθείας πώλησης διαφημιστικού χρόνου σε συγκεκριμένο πελάτη, αυτό σημαίνει ότι δεν δημοπρατείται, όμως ακόμα και αυτή η συναλλαγή, θα αναρτάται στην ψηφιακή πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τί ακριβώς φορολογείται.

Επίσης ορίστηκε ο αριθμός των εργαζομένων ανα κανάλι (400) να είναι κατα μέσο ετησίως και πάντως όχι ως βασική προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό αλλά ως προϋποθεση για την λειτουργία του.

Ακόμη περισσότερο τροποποιήθηκε και ο τρόπος αποπληρωμής του τιμήματος απο τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις σε δέκα.

Σε ένα άλλο άνοιγμα (;) της κυβέρνησης προς τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση, οι δύο πλευρές, δηλαδή η κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά σχήματα εκείνα που θα έχουν λάβει άδεια και επομένως θα λειτουργούν νόμιμα, να συμφωνήσουν ένα ποσό 50.000 ευρώ απο την ετήσια δόση κάθε άδειας να πηγαίνει απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό στον Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την εύρυθμη λειτουργία του.  Επίσης κατόπιν άλλης- αν όχι της ίδιας- συζήτησης οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν για την οικονομική στήριξη του ΤΣΠΕΑΘ- ΕΔΟΕΑΠ, απο την πλευρά των καναλιών, με αντιστάθμισμα, όπως μελετά να προτείνει η κυβέρνηση, τη μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης. Αλλά για αυτά έχουμε ακόμη λίγο δρόμο.

 

 

 

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X