Ελλάδα

Υδρογονάνθρακες: Στο φως οι όροι των διαγωνισμών για Κρήτη και Ιόνιο

Υδρογονάνθρακες: Στο φως οι όροι των διαγωνισμών για Κρήτη και Ιόνιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε 210 μέρες από τότε που θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και υπογραφεί οι συμβάσεις μίσθωσης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων των τριών νέων περιοχών που βγαίνουν σε διεθνή διαγωνισμό από το ελληνικό δημόσιο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών που δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, για τρία “οικόπεδα” συνολικής έκτασης 46.597,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι διαγωνισμοί είναι δύο:

  1. Ο πρώτος αφορά τις δύο περιοχές “Νοτιοδυτικά Κρήτης” 19.868,37 τ.χλμ. και “Δυτικά Κρήτης” 20.058,4 τ.χλμ.
  2. 0 δεύτερος αφορά την περιοχή “Ιόνιο” 6.671,13 τ.χλμ και ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας καταλήγοντας μέχρι νοτιοδυτικά της Λευκάδας.

Τους διαγωνισμούς θα “τρέξει” η ΕΔΕΥ Α.Ε. και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που έχει βάλει είναι να διαρκέσει 90 ημέρες η διαγωνιστική διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Ξεκινά από την ημέρα δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.  Η αξιολόγηση των προσφορών θα κρατήσει 60 ημέρες κι εντός 60 ημερών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχει υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης με τους αναδόχους.

Η ερευνητική φάση θα κρατήσει οκτώ χρόνια, ενώ η μέγιστη διάρκεια σύμβασης μίσθωσης έχει τοποθετηθεί στα 25 χρόνια με δικαίωμα επέκτασης για άλλες δύο πενταετίες.

Οι ανάδοχες εταιρίες υποχρεούνται να καταβάλλουν μίσθωμα για τους υδρογονάνθρακες, ενώ για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς θα πρέπει να αποκτήσουν σεισμικές γραμμές τουλάχιστον 3.000 χλμ που είχαν ληφθεί από την νορβηγική PGS το 2012 καθώς και την έκθεση ερμηνείας τους όπως και την εξειδικευμένη γεωλογική και γεωφυσική ανάλυση.

Υπενθυμίζεται ότι τις περιοχές “Δυτικά Κρήτης” και “Νοτιοδυτικά Κρήτης” έχουν ζητήσει η κοινοπραξία των εταιριών “Total- ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια” και του “Ιονίου” η “Energean Oil & Gas”

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X