Οικονομία

Φόρος εισοδήματος: Τρεις στους 10 δεν πλήρωσαν την α’ δόση – Ρύθμιση ή κατάσχεση οι επιλογές

Φόρος εισοδήματος: Τρεις στους 10 δεν πλήρωσαν την α’ δόση – Ρύθμιση ή κατάσχεση οι επιλογές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ασφυξία που προκαλεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά η οικονομική κρίση και η υπερφορολόγηση περιορίζει δραματικά την όποια ρευστότητα έχει απομείνει, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να πληρώσουν ακόμα και μία δόση από τη φορολογία εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν έως τις 31 Ιουλίου την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και κινδυνεύουν με κατασχέσεις αν δεν προχωρήσουν άμεσα στη ρύθμιση των οφειλών.

Πρόκειται για το 28% ή σε απόλυτα μεγέθη 671.000 φορολογούμενους σε σύνολο 2.431.000 με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.  Οι βεβαιωμένοι φόροι ανέρχονται σε 1,114 δισ. ευρώ.

Το ποσό που πληρώθηκε ανήλθε σε 775,031 εκατ. ευρώ. Η εισπραξιμότητα της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος ανήλθε στο 69,5%

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και το περασμένο καλοκαίρι.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως πριν γίνει απαιτητή η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, 3.881.795 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1.619.875 φορολογούμενοι κινδύνευαν με κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Στο τέλος Μαΐου, σε 930.160 φορολογούμενους είχαν γίνει κατασχέσεις, προκειμένου να εισπραχθούν όσα δεν πληρώθηκαν. Συνολικά, οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο έχουν πλέον σκαρφαλώσει στα 95 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 15 δις δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο είναι η σειρά για τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος καθώς και για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X