Ελλάδα

Δ. Παπαδημητρίου: Εξάντλησε τα όρια του, το υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο

Δ. Παπαδημητρίου: Εξάντλησε τα όρια του, το υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έχει εξαντλήσει τα όρια του το υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου μιλώντας στο ευρωμεσογειακό συνέδριο καινοτομίας, υποστήριξε ότι “τη λύση στο έλλειμμα παραγωγικών επενδύσεων και βιώσιμης ανάπτυξης μπορεί να δώσει η ώθηση στη σύνδεση έρευνας-καινοτομίας-επιχειρηματικότητας”, και σημείωσε χαρακτηριστικά: “Το υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας έχει εξαντλήσει τα όριά του και βρίσκεται σε αδυναμία ανταγωνισμού τόσο με τις χώρες χαμηλού κόστους όσο και με τις χώρες που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας με ενσωματωμένη γνώση”.

Κατά τον ίδιο “η χώρα μας αρχίζει να μετακινείται στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας και να παράγει περισσότερο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες έντασης γνώσης. Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας αποσκοπεί στη δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας”.

Και συνέχισε δίνοντας τα βασικά σημεία του: “Το νέο παραγωγικό μοντέλο βασίζεται σε νέα δυναμικά πλεονεκτήματα που συνολικά θα βελτιώσουν το έλλειμμα παραγωγικότητας και τα οποία θα στηρίζονται :

  • στην ενίσχυση του τεχνολογικού περιεχομένου προϊόντων και υπηρεσιών, ιδίως μέσα από την υιοθέτηση καινοτόμων διαδικασιών,
  • στη στροφή σε διεθνώς εμπορεύσιμες υπηρεσίες και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, και
  • στην αποτελεσματική ενσωμάτωση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

“Εξ αυτού προκύπτει η αδήριτη αναγκαιότητα για την τόνωση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και του τεχνολογικού και ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας με έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις”, υπογράμμισε τονίζοντας παράλληλα: “Με τη νέα αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και με την νέα οργάνωση και τους κανόνες διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020 ευελπιστούμε σε αλλαγή σελίδας. Η προώθηση μιας ευρείας συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και η αξιοποίηση των νέων συνεργατικών μηχανισμών και εργαλείων χρηματοδότησης είναι ικανή να εφαρμόσει και να μετασχηματίσει την καινοτομία σε κερδοφόρα επιχειρηματικότητα ακόμη και για μικρές οικονομικές μονάδες”.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X