Ελλάδα

ΕΣΠΑ: Επιδοτήσεις 100% για άνεργους και μισθωτούς πτυχιούχους.

ΕΣΠΑ: Επιδοτήσεις 100% για άνεργους και μισθωτούς πτυχιούχους.
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τον Ιούλιο προκηρύσσεται ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος του ΕΣΠΑ “Ενίσχυση της Αυτοπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι στα 70 εκατ. ευρώ και το εύρος των ενισχύσεων κυμαίνεται από 25.000 έως 50.000 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη δράση μπορούν να συμμετέχουν :

  • Άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την υποβολή της αίτησης.
  • Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.
  • Μισθωτοί, οι οποίοι προτίθενται να διακόψουν τη μισθωτή εργασία τους (δεν ήταν επιλέξιμοι στον Α ΄κύκλο της Δράσης)

Η δράση αφορά στη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέου ή υφιστάμενου αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου συναφούς με την ειδικότητά τους .Για την ακρίβεια όσοι συμμετάσχουν θα επιδοτηθούν για:

  • Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κα.)
  • ∆απάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, εξειδικευμένα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, κα.)
  • ∆απάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις
  • Προμήθεια αναλωσίμων
  • Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταίρων)
  • Μισθολογικό κόστος για νέες θέσεις
  • Αποσβέσεις παγίων και Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού
  • Αγορά, Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού, ∆ιαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας

Επιδοτούνται με ποσά:

  • έως 25.000 ευρώ στην περίπτωση ενός ατόμου που ανοίγει ατομική επιχείρηση.
  • έως 40.000 ευρώ για συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων.
  • έως 50.000 ευρώ για συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων ατόμων.

Η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% των επιλέξιμών δαπανών.

Για τις συνεργασίες μεταξύ δικαιούχων από την ίδια ή και από τις δύο ανωτέρω κατηγορίες θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Οι συνεργαζόμενοι δικαιούχοι ή εταίροι θα πρέπει να συστήσουν εταιρεία που θα έχει μια από τις ακόλουθες νομικές μορφές: Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ι.Κ.Ε , καθώς και Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4019/2011 ή Συνεταιρισμό. Στα επαγγέλματα όπου ειδικό νομικό καθεστώς επιτρέπει τη σύσταση νομικού προσώπου ορισμένης μόνο μορφής (π.χ. δικηγορική εταιρεία του Ν. 4038/2012), ο νομικός αυτός τύπος αποτελεί επιλέξιμη μορφή νομικού προσώπου για τη δράση.
  2. Οι συνεργαζόμενοι δικαιούχοι ή εταίροι θα πρέπει να συμμετέχουν με ίσα εταιρικά μερίδια
  3. Θα πρέπει υπάρχει συμπληρωματικότητα/συνέργεια μεταξύ των ειδικοτήτων (πτυχίου) ή δραστηριοτήτων.
  4. Στην περίπτωση όπου αυτοαπασχολούμενοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα για τη δημιουργία νέας επιχείρησης, θα πρέπει να έχουν διακόψει την υφιστάμενη ατομική επαγγελματική τους δραστηριότητα μέχρι την ημερομηνία προσκόμισης των δικαιολογητικών ένταξης.
  5. Αποκλείονται οι συνεργασίες φυσικών προσώπων τα οποία κατά την υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου είναι μεταξύ τους είτε σύζυγοι, είτε συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.
  6. ∆εν επιτρέπονται οι συμπράξεις- ενώσεις ατομικών επιχειρήσεων.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X