Επιλογές

Θέμα αντισυνταγματικότητας για τις μεγάλες μειώσεις συντάξεων

Θέμα αντισυνταγματικότητας για τις μεγάλες μειώσεις συντάξεων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αντισυνταγματικές κινδυνεύουν να κριθούν πολλές μειώσεις συντάξεων. Το ζήτημα αντισυνταγματικότητας των νέων περικοπών των συντάξεων θέτει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής με τη γνωμοδότησή της για το Πολυνομοσχέδιο.

Κι΄αυτό θα γίνει στην περίπτωση που οι νέες περικοπές θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνεται τόσο πολύ το βιωτικό επίπεδο των συνταξιούχων ώστε να συνιστά προσβολή της αξιοπρέπειας.

Πιο συγκεκριμένα η επιστημονική επιτροπή της Βουλής στην έκθεσή της αναφέρει:

“Υπό το φως, εποµένως, τόσο της πρόσφατης νοµολογίας του Συµβουλίου της Επικρατείας όσο και της ανωτέρω νοµολογίας του Ε.Δ.Δ.Α., (βλ., εκτε- νώς, ανωτέρω, Γενικές Παρατηρήσεις, Ι. Γ και Δ) πρέπει να σταθµισθεί, εν προκειµένω, αν οι προτεινόµενες µειώσεις, διαταράσσουν τη δίκαιη ισορρο πία που πρέπει να υφίσταται µεταξύ αφενός της προσβολής της σύνταξης ως περιουσιακού αγαθού, το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 1 Π.Π.Π. της Ε.Σ.Δ.Α, και αφετέρου του δηµόσιου συµφέροντος, καθώς και αν οι προτεινόµενες περικοπές οδηγούν σε πτώση του βιοτικού επιπέδου κατηγοριών συνταξιούχων τέτοια, που θα συνιστούσε προσβολή της αξιοπρέπειάς τους, λαµβανοµένων υπόψιν τόσο της έκτασής τους (περικοπή 18% της καταβαλλόµενης σύνταξης σε κατηγορίες συνταξιούχων), όσο και του σωρευτικού αποτελέσµατός τους.

Στο εν λόγω αποτέλεσµα θα πρέπει να συνυπολογι σθεί η προηγούµενη, πλήρης, κατάργηση των επιδοµάτων εορτών και αδεί-ας και οι λοιπές µειώσεις των συντάξεων, καθώς και οι αλλεπάλληλες φορο- λογικές επιβαρύνσεις που έχουν επέλθει µε διαδοχικές νοµοθετικές παρεµ-βάσεις- (βλ., σχετικώς, ΣτΕ 2192/2014, ΘΠΔΔ, 2014, σελ. 600), και, εποµέ νως, θα πρέπει να σταθµιστεί εάν υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγµατικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δηµόσια βάρη. Βλ., συναφώς και Πρακτικά Ολ. Ελ. Συν. 2ης Ειδ. Συν. της 8.5.2017, όπου τί- θεται, ιδίως, το ζήτηµα προσβολής της προστατευόµενης, από το άρθρο 1 του Π.Π.Π. της Ε.Σ.Δ.Α., περιουσίας, στο µέτρο που θίγονται ήδη θεµελιω- µένα συνταξιοδοτικά δικαιώµατα όσων έχουν αποχωρήσει από την υπηρε- σία, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 και, ως εκ τούτου έχουν γεγενηµένη αξίωση για την καταβολή της σύνταξής τους, δεδοµένου, µάλι- 15 στα, ότι δεν «προκύπτει µε σαφήνεια ο σκοπός δηµοσίου συµφέροντος που εξυπηρετεί, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος κατ’ αρχήν του θεµιτού ή µη χαρακτήρα του επιδιωκόµενου σκοπού και ακολούθως της τήρησης µιας δίκαιης ισορροπίας µεταξύ του σκοπού αυτού και των δικαιωµάτων των συνταξιούχων».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X