Χωρίς Κατηγορία

Με ελληνικές ενέργειες πέρασε η γαλλική πρόταση για αύξηση του ευρωπαϊκού παραγόμενου οπτικοακουστικού έργου σε VOD πλατφόρμες

Με ελληνικές ενέργειες πέρασε η γαλλική πρόταση για αύξηση του ευρωπαϊκού παραγόμενου οπτικοακουστικού έργου σε VOD πλατφόρμες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το σλόγκαν Ελλάς- Γαλλία- συμμαχία θύμισε η σύμπραξη των δύο χωρών- μελών της Ε.Ε.  στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα του Οπτικοακουστικού τομέα, στις Βρυξέλλες.

-->

Δεν είναι σύνηθες, αλλά αυτή τη φορά η Ελλάδα δημιούργησε από την έναρξη εργασιών της συνόδου συμμαχίες και κοινό μέτωπο.  Ήρθε σε επαφή με τη Γαλλία- πρότεινε αυξημένη ποσόστωση ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων στις πλατφόρμες Video On Demand- και εν τέλει συγκροτήθηκε μια ομάδα κρατών που κατάφερε να περάσει την άποψή της. Μάλιστα, η τάση αυτή που δημιουργήθηκε κατάφερε να αναστρέψει και τη θέση της Γερμανίας που ήταν αρχικά αρνητική.

Η απόφαση αξιολογείται ως σημαντική  για προστασία των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων στις πλατφόρμες VOD, διότι τροποποιήθηκε η ποσόστωση από το 20% που ήταν έως τώρα στο 30%.

Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήνει τα ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα απροστάτευτα, μετατρέποντας την Ευρώπη σε πεδίο άνισου ανταγωνισμού με τις διεθνείς παραγωγές.

Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία και Ρουμανία κατέθεσαν τροπολογία για αναθεώρηση της πρότασης, ώστε η ποσόστωση να ανέρχεται τουλάχιστον στο 30%. Η πρόταση τονίζει ότι η προώθηση των ευρωπαϊκών έργων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτιστικής πολιτικής της Ευρώπης. Ο ορισμός μιας μίνιμουμ ποσόστωσης 30% ευρωπαϊκών έργων στους καταλόγους των υπηρεσιών video on demand συνιστά έναν πιο φιλόδοξο στόχο.

Έπειτα από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις, η προεδρία (της Μάλτας) του Συμβουλίου  επανήλθε με ένα κείμενο το οποίο υιοθέτησε την πρόταση της ομάδας κρατών με επικεφαλής τη Γαλλία -στην οποία συμμετείχε από την πρώτη στιγμή και η Ελλάδα- για αύξηση της ποσόστωσης στο 30%.

Αναλυτικά, το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε:

*Αυξημένη ποσόστωση 30% υπέρ των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων, αλλά και ισότιμη προβολή τους στους καταλόγους VoD.

*Ένταξη και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ρυθμίσεις της Οδηγίας. Με άλλα λόγια, θα ελέγχονται και τα social media, στο βαθμό που τα οπτικοακουστικά μέσα (εικόνες, ήχος, βίντεο) συνιστούν ουσιαστικό μέρος της λειτουργίας τους.

*Δημιουργία μηχανισμού διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των χωρών για τις περιπτώσεις που πάροχος περιεχομένου από ένα κράτος εκπομπής παραβιάζει τη νομοθεσία του κράτους λήψης.

Στις διαπραγματεύσεις, με την πρόταση για ποσόστωση 30%, συντάχθηκαν οι Ισπανία, Κροατία, Βουλγαρία, Λετονία, Ιταλία αλλά και η Γερμανία, η οποία έως εκείνη τη στιγμή ήταν από τους πολέμιους της αυξημένης ποσόστωσης.

Αντίθετη γνώμη εξέφρασαν οι Ιρλανδία, Δανία και Ολλανδία. Η Δανία ήταν της άποψης ότι οι πάροχοι περιεχομένου πρέπει να αποφασίζουν και πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να παρεμβαίνει και να αποφασίζει και η Ολλανδία ήταν αντίθετη στην μεταβολή υπέρ της προώθησης και της παραγωγής ευρωπαϊκού περιεχομένου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, εξάλλου, δια του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά,  κάλεσε  το Συμβούλιο να υιοθετήσει τους κανόνες για την προστασία, ιδιαίτερα των ανηλίκων, από την ανεξέλεγκτη προβολή διαφημίσεων αλκοολούχων ποτών και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει πρόνοια προστασίας της νομοθεσίας του κράτους λήψης περιεχομένου, στις περιπτώσεις που αυτή παραβιάζεται και δεν επιτυγχάνεται η συνεννόηση με τις αρχές του κράτους εκπομπής.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X