Ελλάδα

Νόμος Κατσέλη: Εγκλωβισμένα στα Ειρηνοδικεία 173.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Νόμος Κατσέλη: Εγκλωβισμένα στα Ειρηνοδικεία 173.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε ομηρία βρίσκονται 173.241 υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο νομό Κατσέλη.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πορεία των υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία οι φάκελοι που στοιβάζονται στις δικαστικές αίθουσες όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αντίθετα αυξάνονται.

Ανεβαίνουν αφενός οι εκκρεμείς υποθέσεις με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να έχουν εγκλωβιστεί καθώς δεν βλέπουν ταχεία εκδίκαση της υπόθεσής τους και άρα και τη δυνατότητα να κάνουν γρήγορα μία νέα αρχή στη ζωή τους. Αφετέρου μεγάλος είναι ο αριθμός και των αιτήσεων που έχουν υποβάλλει νοικοκυριά στα Ειρηνοδικεία παρά τους νέους περιοριστικούς όρους που φέρνουν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη, γεγονός που αποκαλύπτει το μέγεθος της υπερχρέωσης. Σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσιοποίησε η “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Ελευθερία” το 2016 εισήχθησαν 26.778 υποθέσεις, δηλαδή αιτήσεις νοικοκυριών που αποζητούν την αναδιάρθρωση των δανείων και των οφειλών τους επιδιώκοντας ταυτόχρονα την εξαίρεση της κύριας κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά την πορεία των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Αυτές στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς (τέταρτο τρίμηνο) ήταν 173.241. Πρόκειται για υποθέσεις που είτε δεν έχουν συζητηθεί, είτε έχουν πάρει αναβολή ή έχουν συζητηθεί αλλά δεν εκδόθηκε ακόμη η απόφαση. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν από τότε που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο νόμος Κατσέλη, δηλαδή από το 2010. Το ανησυχητικό είναι ότι έχουν αυξηθεί αντί να μειωθούν. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 ήταν 163.788, στο τέλος του τρίτου τριμήνου ανέβηκαν στις 170.580 και όπως προαναφέρθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 αυξήθηκαν κι άλλο στις 173.241.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν σε αιτήσεις που έγιναν με τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, όπως ίσχυαν μέχρι και το τέλος του 2015. Μετά, ως γνωστόν τροποποιήθηκαν με το νόμο Σταθάκη, ο οποίος προβλέπει πιο αυστηρές διατάξεις ως προς την υπαγωγή νοικοκυριών στο προστατευτικό πλαίσιο. Τέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια αλλά και κλιμακωτά όρια αξίας πρώτης κατοικίας.

Με βάση λοιπόν το τελευταίο νομοθέτημα όλο το 2016 εισήλθαν στα δικαστήρια 26.778 υποθέσεις. Νομικοί κύκλοι, παρατηρούν ότι και αυτές οι περιπτώσεις παρουσιάζουν καθυστέρηση. Για παράδειγμα υπάρχουν αιτήσεις που δικάστηκαν τον Ιανουάριο αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, εισήχθησαν 10.649 υποθέσεις, το τρίτο τρίμηνο 8.239 και το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς 7.890. Η αγωνία των νοικοκυριών αυτών είναι αν θα προλάβουν να εκδικαστούν μέχρι το τέλος του 2018 καθώς τότε λήγει ο λεγόμενος νόμος Σταθάκη, για την ακρίβεια παύει να ισχύει το καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας.

Έχει μεγάλη αξία να δούμε το πόσες από τις δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις έχουν περαιωθεί ή επιλυθεί. Από τις συνολικά 173.241 του 2016, μόλις για 13.019 χτύπησε το σφυράκι… του Ειρηνοδίκη. Δηλαδή το 7,5% των εκκρεμών υποθέσεων πήρε δικαστική απόφαση. Είτε με αναδιάρθρωση των χρεών είτε με απόρριψη της αίτησης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X