Επιλογές

Πόσο κοστίζειτο νέο “χαράτσι” σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Πόσο κοστίζειτο νέο “χαράτσι” σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενα χαράτσι έκπληξη επιφύλασσε η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Υστερα από πίεση του κουαρτέτο άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς για ασφάλιση και υγεία που πληρώνουν 1,4 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Σύμφωνα με ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο – σκούπα που κατατέθηκε χτες στη βουλή, αυξάνεται η βάση υπολογισμού επί της οποία θα γίνεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών.

Ετσι, αντί οι εισφορές να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιτηδευματιών, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, δηλαδή επί του εισοδήματος που αποκτήθηκε αφαιρουμένων των δαπανών βεβαίως, καθώς και των χρημάτων που καταβλήθηκαν για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Με την αλλαγή οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή οι ειφορές δεν θα αφαιρούνται.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επιβάρυνση θα είναι ίση με το 26,95% του ποσού που καταβλήθηκε την προηγούμενη χρονιά για ασφαλιστικές εισφορές.

Το νέο σύστημα, όπως ήδη έχει περιγραφεί θα ισχύσει από την 1 Ιανουαρίου 2019. Για το 2018 έχει προβλεφθεί μία έκπτωση. Αυτή θα είναι ίση με το 15% του εισοδήματος της προηγούμενης χρονιάς, που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Αλλά και πάλι θα υπάρξει επιβάρυνση από τα ισχύοντα φέτος. Και ο λόγος είναι απλό και φανερός. Αν δεν γινόταν καμία αλλαγή, για τον υπολογισμό της εισφοράς θα μειωνόταν κατά 26,95% το εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών. Τώρα θα μειωθεί κατά 15%. Επομένως, όπως γίνεται αντιληπτό και το 2018 θα υπάρξει αύξηση των εισφορών η οποία θα είναι ίση με το 26,95% του της δαπάνης που δεν θα αφαιρεθεί, δηλαδή του 11,95%.

Στελέχη του υπουργείου σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τον αντίκτυπο της αλλαγής της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, σημείωναν με νόημα ότι για τον υπολογισμό της σύνταξης πχ των μισθωτών λαμβάνονται υπόψη οι ακαθάριστες αποδοχές, δηλαδή δεν αφαιρούνται οι εισφορές. Και πως το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μπορεί επί της αρχής να έχει δίκιο, αλλά δεν παύει να αποτελεί επιβάρυνση σε σύγκριση με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο λογαριασμός βγάζει, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αυξήσεις εισφορών κατά 110 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα. Ενδέχεται δε να ανέβει ακόμη περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, με ετήσιο εισόδημα από 7.033 ευρώ και πάνω.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίες, π.χ. έμπορος, με ακαθάριστο εισόδημα προ φόρου το 2016 στις 8.500 ευρώ και καθαρό στις 7.000, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου καλείται να καταβάλλει τον μήνα για κύρια ασφάλιση και υγεία (20% συν 6,95% αντίστοιχα) τις κατώτερες δυνατές εισφορές, ήτοι 157,9 ευρώ. Εφόσον αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών και ο υπολογισμός γίνεται πλέον στο ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα, οι εισφορές του θα αυξηθούν στα 191 ευρώ μήνα, ή επιπλέον 33,1 ευρώ που αντιστοιχούν σε αύξηση της τάξης του 18%.

Για να γίνει σαφέστερη η εξέλιξη θα αναφέρουμε ότι αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας έχει το 2017 εισόδημα 10.000 ευρώ και πλήρωσε εισφορές για ασφάλιση και υγεία 2.695 ευρώ με βάση το σημερινό καθεστώς το 2018, θα πλήρωνε εισφορές για 7.305 ευρώ. Με τις αλλαγές το ποσό επί του οποίου θα πληρώσει εισφορές αυξάνεται το 2018 στα 8.500 ευρώ (εφαρμόζεται  η προσωρινή μείωση 15%), το 2019 η βάση υπολογισμού θα είναι τα 10.000 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επιπλέον εισφορά θα είναι το 2018 ίση με το 26,95% των 1.195 ευρώ και για το 2019 και μετά το 26,95% των 2.695 ευρώ, που σημαίνει ότι το 2018 η επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές είναι 322 ευρώ και το 2019 726,3 ευρώ.

Το υπουργείο σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις δυσμενείς εντυπώσεις εξέδωσε non paper, σύμφωνα με το οποίο το 70% των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών θα πληρώνει μετά τις αλλαγές, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Το ποσοστό αυτό ήταν με το νόμο Κατρούγκαλου, 82% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και 90% για τους αγρότες.

Και επιπλέον εκείνο που δεν ομολογεί το υπουργείο είναι πως και το 70% που πληρώνει λιγότερες εισφορές σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, τώρα θα πληρώσει περισσότερες εισφορές από εκείνες που θα πλήρωνε αν δεν άλλαζε η βάση υπολογισμού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X